100 års jubilæum for Aalborg Stadion: Vesttribunen
Aalborg Stadion har i år 100 års jubilæum på sin nuværende placering. I dag fortsætter fortællingen om Aalborg Stadions historie ved de stemningsskabende fans, der til foråret 1995 flyttede fra Nordtribunen til Vesttribunen.
Som man i går kunne læse, var der i slutningen af 1960’erne proppet på Aalborg Stadion, men fangrupperinger og deciderede stemningsskabere fandtes ikke. Men som årene gik, udviklede stemningen sig, og 22. august 1990 blev AaB Support Club (ASC) grundlagt.
- Allerede i slutningen af 80’erne var der begyndt at være forskellige stemningsgrupper, og vi grundlagde så ASC for blandt andet at kunne arrangere busture til udekampe, fortæller Morten Brix, der var en af medstifterne af AaB Support Club i 1990.
På dette tidspunkt stod de stemningsskabende fans på den nordlige tribune. Altså den overdækkede ståtribune. Men det ændrede sig efter efterårssæsonen i 1994. En efterårssæson, hvor Aalborg Stadion blandt andet måtte huse 20.533 tilskuere til AaB-Brøndby I.F., 11.600 tilskuere til AaB-Silkeborg I.F. og 11.200 tilskuere til AaB-OB.
Ulykke i slutningen af 1994
Efterårssæsonens sidste hjemmekamp mod Lyngby Boldklub endte med en ulykke, da AaB-målmand Thomas Gill ville takke fansene for opbakningen gennem hele efteråret ved at kaste sin trøje op på tribunen.
- Så Thomas Gill løber fra sit mål i den ene ende hele vejen op til midten af Nordtribunen, hvor han kaster trøjen ud til publikum. Og der er så mange, der gerne vil have fat i trøjen, at der kommer et stort tryk på dem, der står forrest, og så braser banden sammen, og folk vælter ned over hinanden, fortæller John Laden Jensen, der er AaB-historiker og ansat ved SIFA’s Idrætshistorisk Samling og stod på tribunen, da det skete.
Heldigvis kom ingen alvorligt til skade ved uheldet, men kommunen gik straks i gang med at undersøge betontribunerne, og man fandt ud af, at stadion skulle renoveres.
- Kommunen ville forbedre tribunerne med det samme, så henover vinteren startede ombygningsarbejdet. Man satte sæder på Nordtribunen, så folk ikke længere kunne stå på langsiden, og samtidig forstærkede man endetribunerne. Arbejdet fortsatte også ind i forårssæsonen, og til forårets første hjemmekamp var den nuværende 3F Tribune lukket på grund af ombygning, så både udeholdets fans og AaB’s fans måtte stå på Vesttribunen, fortæller Martin Stigaard Skammelsen, der er tidligere bestyrelsesmedlem i AaB Support Club og nu er oplevelses- og marketingchef i AaB.
Stemningsfansene flytter til Vesttribunen
At langsiden blev lavet om til en siddetribune med ca. 2.500 siddepladser betød, at mange af AaB Support Clubs stemningsskabere flyttede ned på Vesttribunen.
- Vi havde rigtig, rigtig gode pladser på langsiden, men vi flyttede over på endetribunen, da der kommer sæder på langsiden, fordi vi vurderede, at det var bedre at stå op, end blive siddende, fortæller Morten Brix.
Dermed så Aalborg Stadion altså fra foråret 1995 ud således, at der i alt var plads til 13.600 tilskuere med siddetribuner på begge langsider. De to endetribuner, der stadig ikke var overdækket, var blevet styrket, og Vesttribunen husede nu de stemningsaktive fans, som fra endetribunen kunne fejre klubbens første mesterskab i 1995, efterfulgt af et Champions League-gruppespil som den første danske klub nogensinde. Et gruppespil der også blev krydret med en hjemmesejr på 2-1 over Panathinaikos 25. oktober 1995.
- Man kunne ikke have fået en bedre måde at tilpasse sig ståpladserne på Vesttribunen end med den ene store kamp efter den anden, med et mesterskab i foråret og Champions League-kampe i efteråret, forklarer Martin Stigaard Skammelsen.
I morgen følger femte og sidste nedslag i Aalborg Stadions 100 års historie, når vi kigger nærmere på ændringerne frem til indvielsen i 2002, hvor Aalborg Stadion stod færdigt, som det ser ud i sin nuværende forfatning.
(Kilder: John Laden Jensen, SIFA, AaB Support Club, Morten Brix, nordjyske.dk og aabsport.dk)