100 års jubilæum for Aalborg Stadion: Branden i 1960

18. november 2020 kl. 15:28 af Rasmus Estrup

Søndag 12. juni 1960 spillede Aalborg Freja og Aalborg Chang formiddagskamp i Jyllandsserien, og omkring middagstid samme dag - efter at alle tilskuere havde forladt stadion - blev beredskabet i Aalborg tilkaldt til Aalborg Stadion. Ståtribunen, der blev opført i træ i 1937, var brudt i brand.

- Det gik skidestærkt. Sådan noget træ brænder jo hurtigt ned, fortæller AaB-historiker, John Laden Jensen, der er ansat ved SIFA Idrætshistorisk Samling.

Mens tribunen brændte, flokkedes flere og flere personer til Aalborg Stadion for at se trætribunens flammer. Faktisk så mange at der ifølge Aalborg Stiftstidende måtte sendes flere politifolk til området for at styre trafikken.

Men de lokale beboere var ikke kun kommet for at se ild. For enden af tribunen stod et ishus, som skulle tømmes, inden al isen smeltede.

- Der var gratis is til kvarterets børn, og tilbage i 1960 var is ikke alle steder, som det er nu. Det var næsten ikke til at få fat i. Så mens tribunen stod i flammer, stod folk i kø til ishuset lige ved siden af for at spise det hele, inden det smeltede af branden, fortæller John Laden Jensen.

Det ligger ikke fast, hvad der tændte branden, men dagen efter skrev Aalborg Stiftstidende, at man anslog, at branden var startet af tobaksrygning på tribunen. Enten ved et cigaretskod eller en tømt pibe.

Nyt stadion var i tankerne

Hvad der til gengæld lå fast var, at Aalborg skulle have et nyt stadion. Og planerne var allerede undervejs inden branden.

- Man var klar over, at stadion trængte til en forbedring, og SIFA’s formand, Marius Andersen, havde mere eller mindre planerne for et nyt stadion, fortæller John Laden Jensen.

Det blev hurtigt besluttet, at et nyt stadion skulle bygges. Atletikken rykkede ud til det nyanlagte atletikstadion i Skovdalen, så der var ikke behov for en løbebane, og 13. september 1960 blev moderniseringen af Aalborg Stadion påbegyndt. På det tidspunkt var det fastslået, at banen skulle vendes, så man spillede fra vest mod øst og ikke nord mod syv som hidtil. Samtidig blev det nye stadion forskudt en smule.

- Så det var ikke et problem at spille kampe imens. Man havde bare ikke tribunen, men der kunne godt være tilskuere. Så man kunne stadig spille kampe på det gamle Aalborg Stadion, mens de nye tribuner var under opbygning lige ved siden af, siger John Laden Jensen. 

25. september 1962 skulle det nye stadion, der blev bygget i beton, indvies. Da lysmasterne samtidig skulle indvies, skulle det ske til en aftenkamp mellem Aalborgs byhold og Gøteborg-alliancen.

Aldrig tidligere havde der i Aalborg været spillet en såkaldt lyskamp.

Lysmasterne gav ifølge Aalborg Stiftstidende det kraftigste stadionlys i Danmark, og siddetribunen blev forsynet med stole, “noget der ikke findes på andre stadion i Nordeuropa”, skrev Aalborg Stiftstidende to dage før kampen.

Europæiske kampe og tilskuerrekord

Det nye betonstadion var med overdækkede tribuner på langsiderne, med rundinger i hjørnerne og åbne betontribuner bag de to mål.

10. maj 1963 blev der sat en foreløbig tilskuerrekord, da Bologna med Harald Nielsen som stjernespiller spillede mod AaB foran 18.917 tilskuere på Aalborg Stadion (billede herunder).

Tre år senere spillede AaB som følge af pokalmesterskabet i 1966 spille sin første gældende europæiske kamp på Aalborg Stadion, da engelske Everton kom på besøg i Europa Cuppen for pokalvindere i et opgør, der endte 0-0.

Yderligere tre år gik der, før endnu en tilskuerrekord kom. AaB’s 1-0-sejr over KB i 1969 blev nemlig overværet af 21.198 på Aalborg Stadion. En officiel rekord, der stadig står i dag.

- Til KB-kampen i 1969 stod der 11.000 tilskuere ovre på langsiden, da spillerne løb på banen. Det gav et sus, da de kom ind. Man sprang op, råbte og gjorde ved. Men så sagde man ikke noget igen, før AaB-scorede. Så larmede man igen. Så stemningen var anderledes dengang, og det har så udviklet sig siden, fortæller John Laden Jensen.

Hvad stemningen gennem årene udviklede sig til, kigger vi på i morgen, når vi fortæller om betonstadionets ombygning i AaB’s første guldsæson i 1994/95.

(Kilder: John Laden Jensen, SIFA, Facebooksiden Aalborg BK, nordjyske.dk og aabsport.dk)

 

Tags på denne nyhed

Pokalkamp flyttet til 8. december

18. november 2020 kl. 08:26 af Rasmus Estrup

Oprindeligt skulle kampen være spillet 17. december kl. 16.15, men opgøret er nu flyttet til 8. december kl. 17.00. Kampen, der spilles på Right to Dream Park i Farum, da B.93's sædvanlige hjemmebane Østerbro Stadion ikke må anvendes, kan ses på Viaplay. 

Mens AaB's vej til ottendedelsfinalen er gået forbi AB med en 2-1-sejr, har B.93 besejret Rønne I.K., Solrød FC og ASA, Aarhus med henholdsvis 3-0, 3-0 og 4-1. 

Ottendedelsfinalerne i Sydbank Pokalen er som følger:

AGF-AC Horsens
B.93-AaB
FC København-FC Midtjylland
Fremad Amager-Brøndby I.F.
Hvidovre I.F.-Vejle Boldklub
Jammerbugt FC/Holstebro Boldklub-Randers FC
Nykøbing FC-OB
SønderjyskE-Lyngby Boldklub

Tags på denne nyhed

Fuld spilletid til Lukas Klitten i U/21-remis

18. november 2020 kl. 07:57 af Rasmus Estrup
Danmarks U/21-landshold med Lukas Klitten på venstre back var inden sidste kamp i EM-kvalifikationen sikret en slutrundeplads, men med 1-1 i går mod Rumænien lykkedes det også danskerne at gå ubesejret igennem kvalifikationen. 
Lukas Klitten spillede fra start til slut og kunne efter 50 minutter juble sammen med holdkammeraterne over Nikolai Laursens straffesparksscoring til 1-0. 
Danmark blev otte minutter senere reduceret til 10 spillere, da Sebastian Hausner blev udvist, og Rumænien udlignede til slutresultatet 1-1 efter 72 minutter. Et resultat, der betyder, at Rumænien også får en plads ved U/21-EM-slutrunden. 
Lukas Klitten har efter gårsdagens kamp spillet seks U/21-landskampe og 35 ungdomslandskampe i alt. 
Tags på denne nyhed

100 års jubilæum for Aalborg Stadion: De første tribuner

17. november 2020 kl. 11:14 af Rasmus Estrup

Fra Aalborg Stadions indvielse 27. juni 1920 blev fodboldbanen mellem Kastetvej og Annebergvej brugt flittigt. Aalborg Stadion var således ikke kun AaB’s hjemmebane. Alle klubber i Aalborg kunne anvende banen, såfremt man betalte en del af tilskuerindtægterne til SIFA, Samlingen af Idræts Foreninger Aalborg, der varetog Aalborg Stadion.

- Flere og flere klubber spillede på Aalborg Stadion i takt med at flere og flere klubber blev skabt. Og for AaB’s vedkommende var det i hvert fald både førsteholdet og andetholdet, der spillede sine kampe på Aalborg Stadion, fortæller John Laden Jensen, der er AaB-historiker og ansat ved SIFA Idrætshistorisk samling.

- Så mens der i dag spilles kamp på banen cirka hver anden uge - og indimellem også er en midtugekamp - så kunne der dengang spilles måske fem kampe om lørdagen, og det samme igen om søndagen. Så græsset på banen så ikke for godt ud, og da der er meget vand i undergrunden herude, så var der ofte vandpytter i målene. Det var en anden fodboldverden, end det er i dag, fortsætter John Laden Jensen.

Rundt om banen var der i de første år ikke andet end rækværk rundt om banen, og underlaget på den anden side var ikke bedre end det på grønsværen.

- Tilskuerne gik i mudder til anklerne, så det var ikke alle, der syntes, at det var lige sjovt, siger John Laden Jensen.

Overdækket siddetribune i 1927

I 1927 valgte man så at etablere en trætribune på den vestlige langside. Det var en overdækket siddetribune, som blev taget i brug i september 1927, inden den endnu var helt færdigbygget. Den officielle indvielse var ifølge Aalborg Stiftstidende 17. oktober 1927. I avisen fra denne dato fremgår det, at tribunen var bygget til at indeholde 350 siddende tilskuere.

For annoncen til en kamp 23. oktober 1927 mellem AaB og Holstebro fremgår det, at det kostede 50 øre ekstra at få en plads på tribunen.

Tribunen var tegnet af arkitekt Ejnar Packness.

- Ejnar Packness var en kendt Aalborg-arkitekt, og han var dygtig. Så hvis han skulle bruge sin tegnestue til at lave tegninger, så måtte man betale. Uanset om hans projekt vandt eller ej. Men når det var AaB, så var det gratis. Så kom han med idéerne, og blev idéerne til realitet, fik han selvfølgelig sin betaling, forklarer John Laden Jensen.

Provinsens første overdækkede ståtribune

Fra 1928 til 1933 vandt AaB fem jyske mesterskaber og et provinsmesterskab, og 2. maj 1937 blev endnu en tribune indviet før en kamp mellem Aalborg Freja og Aalborg Chang, omend den nye tribune på daværende tidspunkt ikke stod helt færdig. 

Aalborg Stadions anden tribune var en overdækket ståtribune i træ på den østlige langside. Ifølge Aalborg Stiftstidende var der ved indvielsen fin plads til 2500 stående tilskuere, og tribunen var ikke alene provinsens første overdækkede ståtribune. Den betød også, at Aalborg Stadion “i virkeligheden rangerer blandt Danmarks fornemste Sportsanlæg,” skrev Aalborg Stiftstidende 3. maj 1937.

Af en artikel i Aalborg Stiftstidende fra 31. december 1937 fremgår det, at den nye tribune ville blive efterfulgt af yderligere forbedringer, “således at man ved slutningen af 1938 vil have provinsens mest praktiske og smukkeste stadionanlæg.” 

Arkitekten bag ståtribunen var også Ejnar Packness, og i løbet af 1938 stod ikke alene tribunen, men også blev hovedindgangens portal, som også var tegnet af Ejnar Packness færdig.

Og sådan stod det daværende Aalborg Stadion frem til i 1960. Tilskuerrekorden på det gamle stadion, kom eftersigende 19. september 1956, da det danske B-landshold spillede mod Finland foran 15.250 tilskuere. 

I morgen fortsætter fortællingen om Aalborg Stadions historie, når vi kigger på branden i 1960 og den efterfølgende genopbygning.

(Kilde: John Laden Jensen, SIFA, DBU, Facebooksiden Aalborg BK Retro, nordjyske.dk, og aabsport.dk)

 

 

Tags på denne nyhed

Pokalkampen mod B.93 spilles torsdag 17. december

16. november 2020 kl. 15:05 af Rasmus Estrup

Sydbank Pokalens ottendedelsfinale mellem B.93 og AaB spilles torsdag 17. december kl. 16.15 og vises på TV3+. 

B.93, der blandt andet er Jores Okores barndomsklub, indtager i øjeblikket førstepladsen i 2. Division Vest. Holdet har kvalificeret sig ottendedelsfinalen med 3-0-sejre over over Rønne I.K. og Solrød FC og senest en 4-1-sejr over ASA, Aarhus.

Ottendedelsfinalerne i Sydbank Pokalen er som følger:

AGF-AC Horsens
B.93-AaB
FC København-FC Midtjylland
Fremad Amager-Brøndby I.F.
Hvidovre I.F.-Vejle Boldklub
Jammerbugt FC/Holstebro Boldklub-Randers FC
Nykøbing FC-OB
SønderjyskE-Lyngby Boldklub

Tags på denne nyhed
'