To AaB-trænere på udlandsbesøg

28. januar 2014 kl. 10:08

For begge træneres vedkommende foregik rejserne som del af en gruppe. Målmandstræner Poul Buus var således i London i tre dage i DBU-regi sammen med de øvrige deltagere på M3 målmandsuddannelsen, der er en UEFA-godkendt trænerlicens og den højeste uddannelse man kan få på målmandsområdet.

- Først og fremmest hævder Chelsea selv, at deres træningsanlæg er verdens bedste, og efter at have oplevet det er jeg tilbøjelig til at give dem ret. Det tenderer flere steder til det sindssyge, og det er tydeligt at det er Abramovich’ penge der står bag.

- Rent fagligt var udbyttet dog minimalt, og med de ressourcer de har, var den generelle holdning blandt målmands-kursisterne overraskende nok, at man nærmest var 20 år bagud med målmandstræningen, der virkede meget gammeldags, lyder vurderingen fra Poul Buus.

- Vi blev taget rigtig godt i mod og behandlet pænt, ligesom der ingen tvivl er om, at de har et fint akademi, men den seneste spiller der er hjemmedyrket i Chelsea er John Terry i 1997, og på målmandsfronten har man ikke udviklet egen målmand siden Peter Bonetti i tresserne.

- Fokus er altid på den næste kamp som man træner op til, og umiddelbart er der ingen linje eller rød tråd i træningen eller et fast koncept man følger, hvilket kan virke lidt underligt, afrunder AaB’s målmandstræner.

For Poul Erik Andreasen var Brasilien destinationen i december, hvor man sammen med de øvrige danske A+ trænere, samt U-landsholdstrænere, var på en 12 dage lang tur til Porto Alegre og São Paulo, hvor man var på besøg hos klubberne Santos FC , S.C. Internacional, São Paulo FC og Desportivo Brasil.

Formålet med turen var således at kigge nærmere på den brasilianske tilgang til talentudvikling og træning.

- Der er nogle ting der ikke kan overføres til danske forhold, fordi forudsætningerne derovre er anderledes. Det gælder for eksempel ting omkring indholdet i træningen og den pædagogiske tilgang, så man kan ikke bare uden videre tage tingene og overføre dem til danske forhold, men man skal være selektiv og finde nogle elementer der kan bruges i den måde vi gør tingene på, forklarer Poul Erik Andreasen og fortsætter.

PEA_brasilien- For mit vedkommende var fokus under turen på træningsindholdet, træningsmetoderne og tilgangen til fodbold, og ikke så meget på hvordan de driver deres akademier og rekrutterer spillere til disse, da man har en helt anden talentmasse, samt ikke mindst en anden mentalitet hos de unge mennesker, der ser fodbolden som deres chance i livet.

- Man kan sige, at i forhold til europæisk ungdomstræning, så er der en fantastisk stor mængde spil, og ikke ret meget formel træning i skabeloner, opstillinger og par-øvelser. Det meste af indlæringen sker på denne måde, så der adskiller de sig markant fra hvad vi kender.

- Samtidig er der meget lidt coaching under spillet, så spillerne skal selv træffe beslutningerne under kampen i forhold til hvor man skal løbe, aflevere og så videre. De går meget op i dette aspekt og tillader masser af fejl, spillerne får stort set ingen kritik for fejl fra trænerne. Det ville ikke gå hos os, men det accepterer man hos dem, og det er en del af deres tro på, at spillerne så også udvikler evnen til at kunne de svære ting, hvis man prøver hele tiden, lyder det videre fra AaB's talentchef, der understreger den store forskel der er blandt klubberne i Brasilien.

- Ja, det må man sige - i forhold til klubberne er der virkelig stor forskel derovre. Selvom der herhjemme er forskel på for eksempel Brøndby og SønderjyskE, så er forskellen derovre endnu mere udtalt. Nogen har rigtig mange penge at gøre med, mens andre har meget lidt.

poulerikandreasen- Vi var på besøg hos to af de rigeste, Internacional og São Paulo FC, og det var vilde forhold, især hos São Paolo. Og så var vi i Desportivo, der var en konstrueret klub som en stort finansselskab har skabt - holdet har ingen senior-spillere eller senior-hold og er kun til udvikling af spillere og salg til Europa.

- Man har så købt klubben Estoril i Portugal og bruger dem som sluse til Europa, og så har man et formaliseret samarbejde med Manchester United, der konstant har en scout derovre. Klubben startede for 12-13 år siden og i dag står spillere fra hele landet i kø for at komme ind hos dem.

- Her havde vi en sjov oplevelse, da man som motivation for de mange unge drenge i klubben har lavet en væg med logoer fra en masse af de store klubber rundt om i verdenen. Som dansk delegation ledte vi straks efter danske klubber blandt alle logoerne, men kun én klub var repræsenteret, nemlig AaB, så det var en sjov detalje.

- Alt i alt var det en rigtig spændende tur til Brasilien, og faktisk mere spændende end forventet. Så der var både det sociale indblik, men især i forhold til træningen, hvor der også var mange elementer som er taget med hjem og indgår i tankerne omkring vores måde at træne unge spillere, afrunder Poul Erik Andreasen.

'