10.000 kr. i bøde til AaB for baneløber

27. marts 2012 kl. 12:58
Lynge _fra _sidenFC København straffes med en bøde på 100.000 kroner for urolighederne i klubbens tilskuerafsnit ved Superliga-kampen mod AaB i Aalborg 4. marts. AaB tildeles en bøde på 10.000 kroner for baneløber.

DBU anser det for en alvorlig omstændighed, når kampe i fodboldforbundets højeste række, Superligaen, bliver afbrudt på grund af tilskuerepisoder.

Af dommer Michael Johansens indberetning fra Superliga-kampen AaB-FC København på Nordjyske Arena søndag den 4. marts fremgår det, at kampen – i øvrigt efter en udsættelse på 15 minutter - blev afbrudt fire gange undervejs på grund af pyroteknik smidt på banen – herunder i mindst fem minutter i kampens 71. minut - og derefter igen i det 89. minut, da en tilskuer løb på banen.

Indberetningen blev behandlet på et møde i DBU’s Disciplinærudvalg søndag eftermiddag.

- Udvalget finder det helt uacceptabelt, at kampen i flere tilfælde må afbrydes, herunder spillerne sendes i omklædningsrummet mens den sikkerhedsansvarlige og dommeren vurderer om kampen overhovedet kan genoptages. Det kan ingen af fodboldens interessenter være tjent med og det skader alt andet lige fodboldens omdømme hvis ikke publikum kan føle sig trygge i forbindelse med afviklingen af en Superligakamp, skriver udvalget blandt andet i sin kendelse, der fortsætter:

- Det er ligeledes helt uacceptabelt, at kampens aktører udsættes for fare hvad enten det som i dette tilfælde forårsages af pyroteknik på banen eller en baneløber.

100.000 kroner til FC København for uroligheder
Alle fire tilfælde af afbrænding af den i øvrigt personfarlige pyroteknik fandt sted i og fra FC Københavns tilskuerafsnit.

Episoderne på Nordjyske Arena var den fjerde indberetning på FC København i klubbens udekampe i denne sæson. De tidligere episoder var i superliga-kampene mod SønderjyskE den 17. juli og Brøndby IF den 24. september samt kampen mod Brøndby I.F. i DBU Pokalen den 27. oktober.

I henhold til retningslinjerne udløste de tre første indberetninger fra klubbens udekampe såkaldte "retningslinje-sanktioner" i form af en advarsel for det første tilfælde, en bøde på 10.000 kroner for det andet tilfælde og en bøde på 25.000 kroner for det tredje tilfælde.

Derfor overgik klubbens fjerde tilfælde fra Aalborg til individuel sagsbehandling i Disciplinærudvalget, som med henvisning til ”Cirkulære om sikkerhed og orden på stadion”, afsnit 9, har tildelt udeholdet FC København en bøde på 100.000 kroner.

10.000 kroner til AaB for baneløber
Det fremgår også at dommerens indberetning, at han i igen i det 89. minut afbrød kampen kortvarigt, fordi en tilskuer løb ind på banen.

Denne tilskuer entrede banen fra det afsnit, der er forbeholdt AaB’s tilskuere. Udvalget pålægger AaB ansvar for ikke at have etableret de nødvendige foranstaltninger, som kunne have forhindret, at en såkaldt baneløber entrede banen. 

Udvalget er opmærksom på, at der for AaB’s vedkommende var tale om den første indberetning i indeværende sæson på hjemmebane, som kan relateres til tilskueres adfærd med spilstop til følge.

Under mere typiske omstændigheder ville episoden derfor være behandlet rent administrativt som en såkaldt retningslinjesag med en advarsel som førstegangstilfælde til følge. Udvalget finder det imidlertid skærpende, at spilstoppet skyldtes en baneløber, og denne tilmed udgjorde en trussel for kampens aktører.

Derfor tildeler udvalget med henvisning til ”Cirkulære om sikkerhed og orden på stadion”, afsnit 7 og 9, AaB en bøde på 10.000 kroner.

Begge afgørelser sker i henhold til DBUs Love, § 30.1 a) 3, og kan ifølge DBUs Love § 31.3 1) ankes til DBUs Appeludvalg senest to uger efter modtagelsen af kendelsen.

Redegørelser, forsøg på aktindsigt og videomateriale
DBU’s Disciplinærudvalg behandler typisk presserende sager gennem skriftlig dialog og votering eller telefonmøder.

Idet den nu afsluttede sag hverken var presserende eller havde opsættelig virkning, havde udvalget besluttet at behandle den på dets møde søndag eftermiddag den 25. marts.

- Sager af væsentlig interesse for os og vores interessenter foretrækker vi at drøfte ved fysiske møder. Idet den aktuelle sag fra Aalborg i søndags hverken er presserende eller har opsættende virkning, er det fordelagtigt at få den drøftet på vores allerede planlagte møde i slutningen af måneden, forklarede formanden for DBU’s Disciplinærudvalg, advokat Jens Hjortskov, i en nyhed på dbu.dk den 9. marts, da udvalget havde berammet behandlingen af sagen.

Af samme nyhed fremgik det, at med mindre udvalget besluttede at indhente yderligere oplysninger i sagen, ville kendelsen blive formuleret og kommunikeret til de berørte parter samt pressen og offentligheden i løbet af den følgende uge.

Det kan oplyses, at udvalget udover at indhente redegørelser fra begge klubber har benyttet den mellemliggende periode på – forgæves, men uden betydning for sanktioneringen - at forsøge at opnå aktindsigt i politiets rapportering og evaluering af begivenhederne i Aalborg, idet FC København i klubbens redegørelse har fremført, at klubben ikke fandt politiets indsats tilstrækkelig.

Udvalget behandlede sagen på dets møde søndag i Horsens, og bekræftede dets kendelse ved en efterfølgende gennemgang af yderligere videomateriale mandag eftermiddag.

AaB og FC København blev orienteret om kendelsen 15 minutter før, denne nyhed er blevet udgivet.

Register på vej
Som supplement til den formelle kendelse i denne sag, som er vedhæftet herunder, kan det oplyses, at det ikke er første gang, DBU’s Disciplinærudvalg tildeler en bøde på et sekscifret beløb for tilskueruroligheder.

Det skete også i oktober 2010, hvor Brøndby IF blev tildelt en bøde på 200.000 kroner for tilskueruroligheder og omfattende hærværk i Parken i forbindelse med klubbens kamp mod hjemmeholdet FC København måneden inden.

DBU’s Appeludvalg nedsatte imidlertid senere bødestørrelsen til 150.000 kroner.

DBU arbejder på et register på dbu.dk, hvor alle afsluttede og igangværende disciplinærsager i Danmarksturneringen og DBU Pokalen vil fremgå således, at alle interessenter kan følge dem og orientere sig om dem.

Det sker dels af pædagogiske årsager dels for at opnå konsekvens i offentliggørelsen af disciplinære afgørelser, som for nærværende alene offentliggøres i nyhedsform (med de officielle kendelser) afhængig af den forventede eller kendte, offentlige interesse for de pågældende sager.

Registret forventes implementeret til sæsonstarten 2012/2013. Indtil da vil såkaldte ”retningslinjesanktioner” fremdeles kun blive tilsendt de direkte involverede parter.

'