AaB’s målmandstræner Poul Buus har været på inspirationstur i Tyskland, hvor han har besøgt Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen og 1. FC Køln.
- Det giver et kæmpe boost at være afsted, og nu vil jeg bare gerne i gang igen. Hurtigst muligt.
Sådan lyder det fra Poul Buus, der i sidste uge var på inspirationstur sammen med sin faste rejsemakker, målmandstrænerkollega Nikolai Pold fra AGF.
Denne gang gik turen til Tyskland, og fra en base i Düsseldorf drog de to målmandstrænere ud til tre forskellige klubber: Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach og 1. FC Køln.
- Det har virkelig været givende, og faciliteterne i klubber som eksempelvis Bayer Leverkusen og Borussia Mönchengladbach er vanvittigt gode med flotte, nye træningsanlæg, som ligger tæt på deres stadion. Og så er de utrolig åbne og villig til at øse ud af deres tanker og idéer, når vi kommer derned, siger Poul Buus.
Først besøgte Poul Buus og Nikolai Pold Bayer Leverkusen, hvor Keld Bordinggaard er Head of Coaching. Foruden overværelse af førsteholdets træning, blev det til møder med Keld Bordinggaard, akademiets Head of Goalkeeping, Jan Conradi, og førsteholdets målmandstræner, David Thiel.
Utraditionel målmandstræning
Den følgende dag gik turen til Borussia Mönchengladbach efter en aftale med Uwe Kamps, der er Head of Goalkeeping i klubben. Uwe Kamps var målmand i Borussia Mönchengladbach fra 1982 til 2004. Siden har han været målmandstræner og nu altså Head of Goalkeeping.
- Jeg var også i Borussia Mönchengladbach i 1990’erne, men der er sket meget siden dengang. Dengang var Uwe Kamps målmand i klubben, og med mere end 40 år i samme klub er han en legende i tysk fodbold, fortæller Poul Buus, der sammen med Nikolai Pold begyndte dagen i klubben med et møde med netop Uwe Kamps samt tre af akademiets målmandstrænere.
Her blev der igen talt strategi, træningsmetodik, scouting af unge målmænd, opbygningen af målmandstræning og sammenspillet mellem akademiet og førsteholdet.
Dernæst fulgte observation af førsteholdets målmandstræning, som blev ledet af målmandstræner Fabian Otte, der efterfølgende holdt et længere oplæg for de to danske målmandstrænere.
- Fabian Otte tænker meget anderledes en mig. Han har en doktorgrad fra universitetet, og al hans forberedelse er meget struktureret og bundet op på data. Selve træningen er bygget op omkring kaos, hvor der er gang i en helt masse ting på samme tid. Træningen er meget utraditionel, og han bruger et hav af remedier. Det er alt fra medicinbolde, briller der skærer vinkler væk, lys-udstyr til reflekser og meget mere. Det var virkelig interessant at se, forklarer Poul Buus.
- Ny inspiration
Inden turen gik hjem igen blev det til overværelse af førsteholdstræningen i 1. FC Køln efterfulgt af en samtale med førsteholdets målmandstræner Uwe Gospodarek samt endnu en overværelse af førsteholdstræningen i Bayer Leverkusen.
- Turen har givet ny inspiration, og det handler ikke kun om målmandstræningen, for jeg har igennem mine mange år som målmandstræner mange øvelser i bogen. Men det er især spændende at diskutere strategier, koncepter, strukturering og sammenkobling mellem akademi og førstehold med store klubber i andre lande.
- Samtidig er det også vigtigt, jo ældre man bliver, at holde sig på tæerne og se på udviklingen og tendenserne rundt omkring. Det giver en ny energi, og så må vi kigge på, hvor meget af det vi kan bruge hos os. For man kommer helt sikkert hjem med en lyst til at arbejde med nogle af de ting, man ser, siger Poul Buus, der får mulighed for at prøve idéerne af fra 4. januar, hvor træningen genoptages på Hornevej.