100 års jubilæum for Aalborg Stadion: De første tribuner

17. november 2020 kl. 11:14 af Rasmus Estrup

Fra Aalborg Stadions indvielse 27. juni 1920 blev fodboldbanen mellem Kastetvej og Annebergvej brugt flittigt. Aalborg Stadion var således ikke kun AaB’s hjemmebane. Alle klubber i Aalborg kunne anvende banen, såfremt man betalte en del af tilskuerindtægterne til SIFA, Samlingen af Idræts Foreninger Aalborg, der varetog Aalborg Stadion.

- Flere og flere klubber spillede på Aalborg Stadion i takt med at flere og flere klubber blev skabt. Og for AaB’s vedkommende var det i hvert fald både førsteholdet og andetholdet, der spillede sine kampe på Aalborg Stadion, fortæller John Laden Jensen, der er AaB-historiker og ansat ved SIFA Idrætshistorisk samling.

- Så mens der i dag spilles kamp på banen cirka hver anden uge - og indimellem også er en midtugekamp - så kunne der dengang spilles måske fem kampe om lørdagen, og det samme igen om søndagen. Så græsset på banen så ikke for godt ud, og da der er meget vand i undergrunden herude, så var der ofte vandpytter i målene. Det var en anden fodboldverden, end det er i dag, fortsætter John Laden Jensen.

Rundt om banen var der i de første år ikke andet end rækværk rundt om banen, og underlaget på den anden side var ikke bedre end det på grønsværen.

- Tilskuerne gik i mudder til anklerne, så det var ikke alle, der syntes, at det var lige sjovt, siger John Laden Jensen.

Overdækket siddetribune i 1927

I 1927 valgte man så at etablere en trætribune på den vestlige langside. Det var en overdækket siddetribune, som blev taget i brug i september 1927, inden den endnu var helt færdigbygget. Den officielle indvielse var ifølge Aalborg Stiftstidende 17. oktober 1927. I avisen fra denne dato fremgår det, at tribunen var bygget til at indeholde 350 siddende tilskuere.

For annoncen til en kamp 23. oktober 1927 mellem AaB og Holstebro fremgår det, at det kostede 50 øre ekstra at få en plads på tribunen.

Tribunen var tegnet af arkitekt Ejnar Packness.

- Ejnar Packness var en kendt Aalborg-arkitekt, og han var dygtig. Så hvis han skulle bruge sin tegnestue til at lave tegninger, så måtte man betale. Uanset om hans projekt vandt eller ej. Men når det var AaB, så var det gratis. Så kom han med idéerne, og blev idéerne til realitet, fik han selvfølgelig sin betaling, forklarer John Laden Jensen.

Provinsens første overdækkede ståtribune

Fra 1928 til 1933 vandt AaB fem jyske mesterskaber og et provinsmesterskab, og 2. maj 1937 blev endnu en tribune indviet før en kamp mellem Aalborg Freja og Aalborg Chang, omend den nye tribune på daværende tidspunkt ikke stod helt færdig. 

Aalborg Stadions anden tribune var en overdækket ståtribune i træ på den østlige langside. Ifølge Aalborg Stiftstidende var der ved indvielsen fin plads til 2500 stående tilskuere, og tribunen var ikke alene provinsens første overdækkede ståtribune. Den betød også, at Aalborg Stadion “i virkeligheden rangerer blandt Danmarks fornemste Sportsanlæg,” skrev Aalborg Stiftstidende 3. maj 1937.

Af en artikel i Aalborg Stiftstidende fra 31. december 1937 fremgår det, at den nye tribune ville blive efterfulgt af yderligere forbedringer, “således at man ved slutningen af 1938 vil have provinsens mest praktiske og smukkeste stadionanlæg.” 

Arkitekten bag ståtribunen var også Ejnar Packness, og i løbet af 1938 stod ikke alene tribunen, men også blev hovedindgangens portal, som også var tegnet af Ejnar Packness færdig.

Og sådan stod det daværende Aalborg Stadion frem til i 1960. Tilskuerrekorden på det gamle stadion, kom eftersigende 19. september 1956, da det danske B-landshold spillede mod Finland foran 15.250 tilskuere. 

I morgen fortsætter fortællingen om Aalborg Stadions historie, når vi kigger på branden i 1960 og den efterfølgende genopbygning.

(Kilde: John Laden Jensen, SIFA, DBU, Facebooksiden Aalborg BK Retro, nordjyske.dk, og aabsport.dk)

 

 

Tags på denne nyhed

Pokalkampen mod B.93 spilles torsdag 17. december

16. november 2020 kl. 15:05 af Rasmus Estrup

Sydbank Pokalens ottendedelsfinale mellem B.93 og AaB spilles torsdag 17. december kl. 16.15 og vises på TV3+. 

B.93, der blandt andet er Jores Okores barndomsklub, indtager i øjeblikket førstepladsen i 2. Division Vest. Holdet har kvalificeret sig ottendedelsfinalen med 3-0-sejre over over Rønne I.K. og Solrød FC og senest en 4-1-sejr over ASA, Aarhus.

Ottendedelsfinalerne i Sydbank Pokalen er som følger:

AGF-AC Horsens
B.93-AaB
FC København-FC Midtjylland
Fremad Amager-Brøndby I.F.
Hvidovre I.F.-Vejle Boldklub
Jammerbugt FC/Holstebro Boldklub-Randers FC
Nykøbing FC-OB
SønderjyskE-Lyngby Boldklub

Tags på denne nyhed

100 års jubilæum for Aalborg Stadion: Indvielsen

16. november 2020 kl. 14:39 af Rasmus Estrup

Aalborg Portland Park og de ikoniske lysmaster tårner sig i dag op på Harald Jensens Vej 7-9 i Aalborg Vestby. Og netop på denne adresse har stadion ligget i nu 100 år.

Harald Jensen, der egentlig ville være kunstmaler, men overtog sin fars brænderi i Aalborg og blev brændevinsbrænder, udviklede fra 1860’erne sin egen populære akvavit.

I 1883 solgte Harald Jensen sin virksomhed til De Danske Spritfabrikker. For sin formue anlagde han sig blandt andet en stor villahave, som han kaldte Haraldslund.

- Dengang var denne placering et landsted. På den anden side af Haraldslund var bøhlandet. Så mange var uforstående over for, hvad Harald Jensen ville så langt væk fra byen, siger John Laden Jensen, der er AaB-historiker og medarbejder på SIFA Idrætshistorisk Samling.

Ved sin død i 1914 borttestamenterede Harald Jensen sin ejendom og jord - som vi kender fra Kastetvej til Annebergvej - til Aalborg Kommune.

Aalborg Stadions tilblivelse

Allerede på det tidspunkt var det i tankerne, at området kunne bruges som stadion. På daværende tidspunkt spillede AaB som flere andre af sportsholdene i byen på eksercerplads i midtbyen, men seks år senere blev det en realitet, at AaB fik hjemmebane på et nyetableret stadion i Aalborgs vestby. 

- Man manglede en sportsplads i byen, og da fodbold var den største idræt på det tidspunkt, besluttede man at bygge et fodboldstadion med en atletikbane, så stadion også kunne bruges til andre sportsgrene, fortæller John Laden Jensen, og nævner Eugen Schmidt som drivkraften bag stadionets tilblivelse.

- Eugen Schmidt var primus motor for etableringen af stadion. Udover at være OL-vinder i tovtrækning i 1900 var han drivkraften og formand for SIFA, Samvirkende Idræts Foreninger Aalborg, der blev stiftet i 1911. Og SIFA var dem der stod bag Aalborg Stadion.

Indvielsen

“Idrætsparken på Haraldslund”, som det hed dengang, blev i sommeren 1920 anvendt for første gang. I Aalborg Stiftstidende blev der 26. juni 1920 annonceret for et stort idrætsstævne og fodboldkampe på “Aalborgs nye Stadion ved Haraldslund”, og i oktober samme år blev stedbetegnelsen forkortet, så kampene blev spillet “på Stadion”. 

Indvielse af Aalborg Stadion fandt sted 27. juni 1920 med både fodboldkamp og atletikstævne.

- Det var en festdag, der startede med en march fra Nytorv og ud til det nye stadion. Masser af sportsfolk deltog i marchen, som var ført an af trommer, flag og bannere, fortæller John Laden Jensen.

Stadionets åbningskamp var den såkaldte slutkamp i Aalborg Pokalturnering mellem AaB og Aalborg Freja. Opgøret, der begyndte kl. 10 denne søndag formiddag, endte med en 6-1-sejr til Aalborg Freja, der også dengang havde til i Aalborgs Vestby.

- Primitivt, men fantastisk 

Dengang vendte banen modsat af i dag. Med målene placeret i nord og syd - og ikke vest og øst, som i dag.

Dengang var Aalborg Stadion uden deciderede tribuner, men med en forhøjning langs den ene sidelinje, som man kunne opholde sig på. Ligeledes var fodboldbanen omgivet af et rækværk, så der kunne stå tilskuere hele vejen rundt om banen.

- Det var meget primitivt, og det lignede de små kampbaner, som man stadig ser rundt omkring i små klubber i dag. Bortset fra at der ikke var noget klubhus dengang. Der var ingenting. Ingen toiletter. Ingen omklædningsrum. Man måtte klæde om i buskene bagved. Og så var der selvfølgelig ikke bad. Det havde man ikke dengang. Så det var ikke luksus.

- Men for sportsfolk var det en fantastisk udvikling, og AaB har siden 1920 spillet samtlige hjemmekampe i turneringssammenhæng på Aalborg Stadion, siger John Laden Jensen. 

I morgen fortsætter fortællingen om Aalborg Stadions 100 års historie, når vi kigger på etableringen af de første tribuner.

I forbindelse med 100 års jubilæet for Aalborg Stadion, der der lavet nyt merchandise der markerer jubilæet. Se mere og køb det her. 

(Kilder: John Laden Jensen, SIFA, Facebooksiden Aalborg BK - Retro, arkiv.dk, nordjyske.dk og aabsport.dk)

Tags på denne nyhed

Granli indkaldt til Norges landshold

16. november 2020 kl. 11:17 af Rasmus Estrup

Det norske A-landsholds seneste to kampe er på grund af Covid-19-smitte blevet aflyst, men onsdagens kamp i Nations League på udebane mod Østrig skal spilles. 

Spillere og trænere i den oprindelige landsholdstrup - inkl. Iver Fossum - har ikke fået tilladelse til at spille kampen, og i stedet har Norge udtaget en ny trup udelukkende af spillere fra udenlandske klubber, og holdet skal ledes af U/21-landstræner Leif Gunnar Smerud.

Med i truppen er AaB's forsvarsspiller Daniel Granli, der tidligere har optrådt en gang for Norges U/21-landshold, men ikke før har spillet en A-landskamp. 

Tags på denne nyhed

Nederlag i U/17 Ligaen og U/15 Ligaen

16. november 2020 kl. 08:18 af Rasmus Estrup

U/17 Ligaen: FC København-AaB 6-1

Mens U/19 Ligaholdets kamp mod FC København blev udsat til foråret, tabte AaB stort i U/17 Ligaen, da nordjyderne gæstede FC København i lørdags.

AaB sad ellers på opgøret i indledningen og havde flere store muligheder til at komme foran, men i stedet slog FC København til på en omstilling.

Da stadionuret rundede 40 minutter havde hjemmeholdet scoret yderligere to mål på et frispark og et hjørnespark, og FC København var dermed foran med 3-0, inden Oliver Ross tog et indlæg ned, udplacerede keeperen og reducerede til 3-1 kort inden pausefløjtet.

Igen i anden halvleg slog hjemmeholdet til på omstillinger. Omkring det 60. minut skete det to gange lige efter hinanden, og efter 73 minutter satte FC København opgørets sidste mål i nettet til slutresultatet 6-1.

- På bolden rammer vi faktisk et højt niveau. Vi kommer frem til en del i og omkring FC Københavns felt, og vi får også skabt os mulighederne til at komme foran, men opspilsfejl og vores manglende evne til at bremse deres fremstød gør, at vi indkasserer for mange mål for anden kamp i træk, så det er noget, vi er nødt til at arbejde på, siger U/17 Ligatræner Nikolaj Hørby.

AaB ligger efter 11 kampe på sjettepladsen i U/17 Ligaen med 15 point og spiller sin næste U/17 Ligakamp på Hornevej på lørdag mod Esbjerg FB.

U/15 Ligaen: FC København -AaB 3-1

Også AaB’s U/15 Ligahold løb ind i et nederlag på udebane mod FC København i weekenden.

Trods en god spillemæssig indledning af nordjyderne kunne hjemmeholdet bringe sig i front efter syv minutter.

AaB fortsatte dog de gode takter, og 24 minutter inde i opgøret scorede Jeppe Jørgensen direkte på et frispark lige uden for FCK-feltet.

Efter pausen fik AaB ikke for alvor gang i spillet, og FC København scorede til 2-1 i 66. minut, og afgjorde opgøret med målet til 3-1 fem minutter senere.

AaB’s U/15 Ligahold spiller igen på lørdag på hjemmebane mod Esbjerg fB. Inden det opgør indtager AaB niendepladsen i U/15 Ligaen med 10 point efter otte kampe.

Tags på denne nyhed
'