100 års jubilæum for Aalborg Stadion: De første tribuner
Fortællingen om Aalborg Stadions 100 år fortsætter i dag med tilblivelsen af de første to tribuner.
Fra Aalborg Stadions indvielse 27. juni 1920 blev fodboldbanen mellem Kastetvej og Annebergvej brugt flittigt. Aalborg Stadion var således ikke kun AaB’s hjemmebane. Alle klubber i Aalborg kunne anvende banen, såfremt man betalte en del af tilskuerindtægterne til SIFA, Samlingen af Idræts Foreninger Aalborg, der varetog Aalborg Stadion.
- Flere og flere klubber spillede på Aalborg Stadion i takt med at flere og flere klubber blev skabt. Og for AaB’s vedkommende var det i hvert fald både førsteholdet og andetholdet, der spillede sine kampe på Aalborg Stadion, fortæller John Laden Jensen, der er AaB-historiker og ansat ved SIFA Idrætshistorisk samling.
- Så mens der i dag spilles kamp på banen cirka hver anden uge - og indimellem også er en midtugekamp - så kunne der dengang spilles måske fem kampe om lørdagen, og det samme igen om søndagen. Så græsset på banen så ikke for godt ud, og da der er meget vand i undergrunden herude, så var der ofte vandpytter i målene. Det var en anden fodboldverden, end det er i dag, fortsætter John Laden Jensen.
Rundt om banen var der i de første år ikke andet end rækværk rundt om banen, og underlaget på den anden side var ikke bedre end det på grønsværen.
- Tilskuerne gik i mudder til anklerne, så det var ikke alle, der syntes, at det var lige sjovt, siger John Laden Jensen.
Overdækket siddetribune i 1927
I 1927 valgte man så at etablere en trætribune på den vestlige langside. Det var en overdækket siddetribune, som blev taget i brug i september 1927, inden den endnu var helt færdigbygget. Den officielle indvielse var ifølge Aalborg Stiftstidende 17. oktober 1927. I avisen fra denne dato fremgår det, at tribunen var bygget til at indeholde 350 siddende tilskuere.
For annoncen til en kamp 23. oktober 1927 mellem AaB og Holstebro fremgår det, at det kostede 50 øre ekstra at få en plads på tribunen.
Tribunen var tegnet af arkitekt Ejnar Packness.
- Ejnar Packness var en kendt Aalborg-arkitekt, og han var dygtig. Så hvis han skulle bruge sin tegnestue til at lave tegninger, så måtte man betale. Uanset om hans projekt vandt eller ej. Men når det var AaB, så var det gratis. Så kom han med idéerne, og blev idéerne til realitet, fik han selvfølgelig sin betaling, forklarer John Laden Jensen.
Provinsens første overdækkede ståtribune
Fra 1928 til 1933 vandt AaB fem jyske mesterskaber og et provinsmesterskab, og 2. maj 1937 blev endnu en tribune indviet før en kamp mellem Aalborg Freja og Aalborg Chang, omend den nye tribune på daværende tidspunkt ikke stod helt færdig.
Aalborg Stadions anden tribune var en overdækket ståtribune i træ på den østlige langside. Ifølge Aalborg Stiftstidende var der ved indvielsen fin plads til 2500 stående tilskuere, og tribunen var ikke alene provinsens første overdækkede ståtribune. Den betød også, at Aalborg Stadion “i virkeligheden rangerer blandt Danmarks fornemste Sportsanlæg,” skrev Aalborg Stiftstidende 3. maj 1937.
Af en artikel i Aalborg Stiftstidende fra 31. december 1937 fremgår det, at den nye tribune ville blive efterfulgt af yderligere forbedringer, “således at man ved slutningen af 1938 vil have provinsens mest praktiske og smukkeste stadionanlæg.”
Arkitekten bag ståtribunen var også Ejnar Packness, og i løbet af 1938 stod ikke alene tribunen, men også blev hovedindgangens portal, som også var tegnet af Ejnar Packness færdig.
Og sådan stod det daværende Aalborg Stadion frem til i 1960. Tilskuerrekorden på det gamle stadion, kom eftersigende 19. september 1956, da det danske B-landshold spillede mod Finland foran 15.250 tilskuere.
I morgen fortsætter fortællingen om Aalborg Stadions historie, når vi kigger på branden i 1960 og den efterfølgende genopbygning.
(Kilde: John Laden Jensen, SIFA, DBU, Facebooksiden Aalborg BK Retro, nordjyske.dk, og aabsport.dk)