Vidste du om AaB’s 13. pokalfinale…

18. maj 2023 kl. 12:06 af Brian Andersen

- at AaB har deltaget i samtlige 69 pokalturneringer siden den første i 1954/55. Klubben har tidligere været i 12 pokalfinaler, hvor det blev til sejr i 1965/66, 1969/70 og 2013/14, hvorimod finalerne i 1966/67, 1986/87, 1990/91, 1992/93, 1998/99, 1999/00, 2003/04, 2008/09 og 2019/20 endte med nederlag.

- at såvel AaB som FC København i dag sætter rekord ved at blive de første klubber til at spille i deres 13. pokalfinale. Vinder FC København pokalfinalen, vil de tangere AGF’s ni pokaltriumfer, hvorimod AaB i tilfælde af sejr vil tage sin fjerde pokaltitel som den sjette klub.

- at pokalfinalen efter tre års fravær vender tilbage til Parken efter at være blevet afviklet i Esbjerg, Aarhus og Brøndby. Traditionen tro afvikles finalen på kristi himmelfartsdag, hvor der dog har været en håndfuld afvigelser de senere år.

- at AaB og FC København har mødtes i seks pokalkampe tidligere, heraf i tre finaler. Statistikken er på FC Københavns side, men det er også FC København, der har revanche til gode, da AaB har vundet de to seneste pokalkampe mod FC København; pokalfinalen i 2014 og kvartfinalen i 2020.

- at Jakob Ahlmann og Rasmus Thelander er AaB’s eneste mulige gengangere fra pokalfinalen i 2014 mellem de to samme klubber, hvorimod Andreas Cornelius er eneste mulighed for FC København. Alle tre spillere scorede i pokalfinalen i 2014, Rasmus Thelander endda to gange, og han blev også kåret til pokalfinalens fighter.

- at AaB’s 12 mål i indeværende pokalturnering er blevet scoret af seks forskellige spillere. Topscoren er Allan Sousa med fem scoringer efterfulgt af Louka Prip (3) samt Marco Ramkilde, Nicklas Helenius, Younes Bakiz og Lucas Andersen med hver en enkelt scoring.

- at med spilledatoen 18. maj bliver en af de få ubenyttede datoer i maj måned anvendt til en pokalfinale for første gang. AaB har ikke spillet pokalkamp tidligere på denne dato og var senest i aktion den 18. maj i 2018, hvor det i 3F Superligaens 35. runde blev til en målløs kamp mod FC Nordsjælland.

- at pokalfinalen dømmes af Jakob Alexander Sundberg med Dennis Wollenberg og Victor Skytte på linjerne. Mikkel Redder styrer opgaverne som fjerdedommer, hvorimod skærmene betjenes af Jonas Hansen (VAR) og Jesper Dahl (AVAR).

- at for såvel Oscar Hiljemark som Jacob Neestrup er der tale om pokalfinaledebut, da begge cheftrænere har stået i spidsen for deres klub i kun ganske få kampe. Begge trænere har endda en fortid som spillere for deres respektive klub, hvor Oscar Hiljemark i sin debut for AaB besejrede FC København med 2-1 i Parken.

- at AaB på trods af deltagelse i 12 pokalfinaler kun har været klubben bag pokalfinalens fighter i fire tilfælde. Første gang var Leif Skov i 1966, derefter Søren Thorst i 1993 og Thomas Augustinussen i 2009, inden Rasmus Thelander blev kåret til pokalfinalens fighter i 2014, hvor modstanderen var FC København.

- at AaB’s Pedro Ferreira med spilletid i pokalfinalen kan blive den første portugisiske spiller i en dansk pokalfinale. Det kræver dog, at han kommer på banen før, at FC København eventuelt anvender Diogo Gonçalves, der ligeledes er af portugisisk oprindelse.

- at hvis pokalfinalen skal afgøres på straffesparkspletten efter 120 minutters spilletid, vil det være første gang, at to pokalfinaler i træk skal gå hele vejen. Straffesparkskonkurrence har kun været nødvendigt i fem pokalfinaler, men det har været nødvendigt i to ud af de fire seneste finaler.

- at AaB’s første pokalfinale var i 1966, hvor modstanderen var en af FC Københavns moderklubber, KB. Midtvejs i anden halvleg bragte AaB sig foran ved Jens Flou, inden Niels Møller udlignede ti minutter efter, hvorefter Heini Hald og Bjarne Lildballe i den forlængede spilletid sørgede for AaB’s første pokaltriumf.

(Statistisk kilde: danskfodbold.com og aabsport.dk).

Tags på denne nyhed

Hiljemark om pokalfinalen

18. maj 2023 kl. 09:00 af Rasmus Estrup

I dag kl. 17.00 spiller AaB sin 13. pokalfinale i historien, når FC København er modstander i Parken. 

Som forberedelse til dagens pokalfinale trænede AaB i går på banen i Parken, og umiddelbart efter træningen satte Oscar Hiljemark ord på finalen i det interview, du finder i videoen øverst. 

Har du endnu ikke billet til pokalfinalen, kan du stadig nå at købe dig plads til AaB's tribuneafsnit på www.billet.aabsport.dk. 

Husk at AaB allerede fra kl. 12.00 inviterer alle AaB-fans ind i en stor AaB-fanzone i Fælledparken bag D-tribunen. Læs mere om fanzone her. 

Du finder al praktisk info - inkl. kørselsvejledning til kampen - her. 

Tags på denne nyhed

AaB TV: AaB's tre tidligere pokaltriumfer

17. maj 2023 kl. 19:58 af Rasmus Estrup

Tre gange tidligere har AaB vundet pokalmesterskabet; i 1966, 1970 og 2014. I morgen har Hele Nordjyllands Hold chancen igen, når AaB møder FC København i Parken kl. 17.00. 

Inden kampen i morgen kan du nyde tre minutters gensyn med de tre tidligere pokalfinalesejre. 

Den første var i 1966, hvor AaB efter forlænget spilletid vandt 3-1 over KB efter AaB-scoringer af Jens Flou, Heini Hald og Bjarne Lildballe. 

Anden pokaltriumf kom i 1970, hvor AaB hentede en 2-1-sejr over Lyngby Boldklub. Begge AaB-mål blev scoret af Børge Bach. 

AaB's seneste pokalmesterskab blev vundet i 2014 med en 4-2-sejr over torsdagens modstander, FC København. Rasmus Thelander scorede AaB's to første mål, hvorefter Jakob Ahlmann og Søren Frederiksen efter pausen udbyggede AaB's føring. 

Tags på denne nyhed

AaB og Hiljemark forlænger til 2027

17. maj 2023 kl. 14:45 af Brian Andersen

Oscar Hiljemark overtog for to måneder siden cheftrænerposten, og i alt har den 30-årige svensker i to omgange stået i spidsen for AaB i indtil videre 13 betydende kampe.

Forinden har han siden sit karrierestop som spiller i sommeren 2021 varetaget rollen som assistenttræner i AaB. Oscar Hiljemark er godt i gang med sin påkrævede UEFA Pro-uddannelse, hvilket er den højeste trænerlicens i europæisk fodbold.

Oscar Hiljemark kom til AaB efter en sæson hos Dynamo Moskva, mens det tidligere i karrieren var blevet til flere end 200 førsteholdskampe for klubber som PSV Eindhoven, Genoa CFC, Palermo FC og Panathinaikos FC. 

Inden han blev solgt i 2013 blev det til 75 kampe og et svensk mesterskab hos IF Elfsborg. Også i tiden i Holland blev det til et nationalt mesterskab. 

Landsholdskarrieren inkluderer 28 A-landskamoe og deltagelse i både EM-slutrunden i 2016 og VM-slutrunden i 2018. Ligeledes var Oscar Hiljemark anfører, da Sverige i 2015 vandt guld ved EM-slutrunden for U/21-landshold.

For AaB blev det til 11 officielle kampe og en enkelt scoring, inden overgangen til trænerrollen.

Midlertidig sportslig ansvarlig i AaB, Jan Peters, udtaler:

- Vi har lært Oscar godt at kende i de seneste par måneder og er overbeviste om, at han er den rigtige træner for fremtidens AaB. Holdets præstation og alle spillere har udviklet sig markant i løbet af de seneste uger under ham og hans stab, og vi ser frem til sammen at fortsætte dette momentum i de næste måneder og år.

- Oscar og klubben deler en fælles vision for spille- og træningsmetodik, et yderst professionelt og konkurrencedygtigt mindset og en forståelse for udvikling af holdet og individuelle spilleres præstationer, som alt sammen vil være centrale grundpiller for AaB fremover, fortæller Jan Peters.

- Oscar er en proaktiv og ambitiøs træner og leder med en klar mening og samtidig meget åben for nye input. Han har stor fodboldforståelse og er klar og direkte, og hans professionelle mentalitet smitter af på både staben og spillerne, hvilket viser sig i udviklingen på banen, fremhæver Jan Peters.

- Således er det vores klare ambition sammen at etablere et konkurrencedygtigt og ambitiøst miljø i og omkring AaB og udvikle en succesfuld fremtid med Oscar som vores cheftræner for de kommende år, slutter Jan Peters.

For Oscar Hiljemark, der sammen med AaB er ubesejret i sine seneste syv betydende kampe, var det en nem belutning at forpligte sig yderligere til AaB:

- Min familie og jeg trives i Aalborg og i AaB, og jeg er utrolig glad for også i de kommende sæsoner at få muligheden for at repræsentere AaB, holdet og menneskene i klubben. Vi har en fremragende gruppe af folk i og omkring holdet, og jeg tror på, at vi kan bygge noget stort sammen.

- Lige fra begyndelsen har jeg oplevet en stærk opbakning fra ledelsen, trænerstaben, spillerne og alle i klubben. AaB er en klub, der er fuld af gode mennesker, og jeg er taknemmelig for opbakningen og glad for at få lov til at fortsætte som cheftræner, siger Oscar Hiljemark og tilføjer:

- Mine ambitioner for AaB er store, og lige nu er fokus rettet mod pokalfinalen og de tre vigtige kampe i Superligaen, og vi går all-in på at skabe en succesfuld afslutning på sæsonen.

AaB spiller i morgen klubbens 13. pokalfinale i historien, hvorefter der venter tre afsluttende opgør i 3F Superligaen mod FC Midtjylland, Lyngby Boldklub og Silkeborg I.F.

Tags på denne nyhed

AaB TV: Vejen til årets pokalfinale

16. maj 2023 kl. 19:42 af Rasmus Estrup

Om to dage gælder det pokalfinalen mod FC København i Parken kl. 17.00. Flere end 13.000 AaB-fans har billetter til kampen, og du kan stadig nå at få billet på www.billet.aabsport.dk. 

Inden kampen kan du se eller gense AaB's 12 fuldtræffere i Pokalen på vej dette års finale i videoen øverst.

På vej til finalen har AaB besejret Vanløse I.F., Middelfart Boldklub, Viborg F.F. og Silkeborg I.F. 

De 12 AaB-scoringer fordeler sig på følgende målscorere: Allan Sousa (5 mål), Louka Prip (3), Marco Ramkilde, Nicklas Helenius, Younes Bakiz og Lucas Andersen. 

Inden kampstart i Parken på torsdag kan du allerede fra kl. 12.00 varme op til kampen i AaB's store fanzone i Fælledparken. Læs mere her.

Tags på denne nyhed
'