Pokalfinalen endte i ærgerligt nederlag

18. maj 2023 kl. 18:58 af Rasmus Estrup

Foran 34.937 tilskuere i et højlydt Parken med masser af AaB-fans på den ene halvdel af tribunerne tabte AaB trods en god indsats med 1-0. Diogo Goncalves scorede sejrsmålet tidligt i anden halvleg. 

I den feststemte kulisse i Parken med flere end 13.500 AaB-fans på tribunerne optrådte AaB i den bolsjestribede klubdragt, da Hele Nordjyllands Hold vandt lodtrækningen om at være hjemmehold.

Det nordjyske hjemmehold kom efter blot to minutter frem til kampens første chance. I kølvandet på et AaB-hjørnespark blev et nyt indlæg slået ind midt for mål, hvor Nicklas Helenius fik panden på kuglen, men inde på stregen tog Kamil Grabara fra. 

Efter en elegant tæmning forsøgte AaB-angriberen sig på ny efter kampens første kvarter, men denne gang gik Nicklas Helenius' afslutning forbi mål. 

AaB holdt i kampens første halve time FC København fra chancer, og da uret rundede 30 minutter kom AaB til opgørets tredje mulighed, men Kasper Jørgensens hovedstød på indlægget fra Younes Bakiz sad uden for målrammen. 

Fem minutter før pausen stod Christian Sørensen for københavnernes første afslutning, da han sparkede et langskud over Nico Mantls mål og op på tribunen hos AaB-fansene. 

I tillægstiden til første halvleg fik FC København en stor omstillingsmulighed, da Jordan Larsson snød AaB's offsidelinje, men på indlægget fra svenskeren nåede Kasper Jørgensen flot tilbage for næsen af Diogo Goncalves. Dermed endte en for AaB's vedkommende god første halvleg uden scoringer. 

Anden halvleg var dog blot to minutter gammel, før FC København kom foran. Portugisiske Diogo Goncalves tog sigte fra distancen, og med en perfekt afslutning sparkede han læderet op i fjerneste målhjørne og FCK foran med 1-0.

AaB-anfører Lucas Andersen var kort efter tæt på at slå tilbage, men anførerens halvflugter fra kanten af feltet blev reddet af FCK-målmanden.  

12 minutter inde i anden halvleg bragte Lars Kramer kortvarigt de mange medrejsende AaB-fans i ekstase, da han headede et hjørnespark fra Lucas Andersen i nettet, men målet blev annulleret for offside efter et VAR-gennemsyn. 

Ligesom i første halvleg var det trods FCK's føringsmål, AaB der skabte mest, og et fint AaB-samspil førte efter 65 minutter til en afslutning fra Nicklas Helenius, der denne gang sendte forsøget direkte på Kamil Grabara. 

I modsatte ende kom FC København 20 minutter før tid til to farlige muligheder. Først satte Lars Kramer en vigtig blokade i vejen for Hakon Arnar Haraldsson midt i AaB-feltet, og efterfølgende var det Nico Mantl, der tog sig af langskuddet fra netop indskiftede Marko Stamenic. 

Et kvarter før tid lavede AaB en triple-udskiftning, da Jakob Ahlmann, Louka Prip og Anosike Ementa blev sendt på grønsværen, og kort tid efter sparkede Lucas Andersen et langskud over mål. 

Fem minutter før tid foretog cheftræner Oscar Hiljemark de sidste to indskiftninger, da hans sendte Kilian Ludewig og Oliver Ross på banen, og i jagten på en udligning blev også Rasmus Thelander sendt op i angrebet i slutminutterne. 

I tillægstiden var indskiftede Anosike Ementa tæt på at bringe AaB på 1-1, men den høje angribers hovedstød på Lars Kramers indlæg sad i handskerne på Kamil Grabara. 

Til allersidst sendte AaB alt med undtagelse af Nico Mantl frem på en dødbold, men frispakret blev afværget, og således sluttede årets pokalfinale med et nederlag på 1-0. 

AaB spiller igen allerede på søndag på hjemmebane i 3F Superligaen mod FC Midtjylland. Køb billetter på www.billet.aabsport.dk.

Matchfacts - Pokalen, finale

AaB-FC København 0-1 (0-0)
48. min 1-0 Diogo Goncalves
Advarsler AaB: Kasper Jørgensen (49), Rasmus Thelander (79), Anosike Ementa (90)
Advarsler FC København: Elias Jelert (82), Hakon Arnar Haraldsson (86), Kamil Grabara (90), Viktor Claesson (90)
34.937 tilskuere i Parken

AaB (4-3-3): Nico Mantl, Kasper Jørgensen (85: Kilian Ludewig), Lars Kramer, Rasmus Thelander, Daniel Granli (75: Jakob Ahlmann), Pedro Ferreira (75: Louka Prip), Malthe Højholt, Iver Fossum, Younes Bakiz (85: Oliver Ross), Nicklas Helenius (75: Anosike Ementa), Lucas Andersen.

FC København (4-3-3): Kamil Grabara, Elias Jelert, Dennis Vavro, Valdemar Lund, Christian Sørensen, Rasmus Falk (38: Roony Bardghji (89: Kevin Diks)), William Clem, Viktor Claesson, Jordan Larsson, Hakon Arnar Haraldsson (89: Isak Johannesson), Diogo Goncalves (69: Marko Stamenic).

Dommer. Jakob Sundberg

Tags på denne nyhed

Vidste du om AaB’s 13. pokalfinale…

18. maj 2023 kl. 12:06 af Brian Andersen

- at AaB har deltaget i samtlige 69 pokalturneringer siden den første i 1954/55. Klubben har tidligere været i 12 pokalfinaler, hvor det blev til sejr i 1965/66, 1969/70 og 2013/14, hvorimod finalerne i 1966/67, 1986/87, 1990/91, 1992/93, 1998/99, 1999/00, 2003/04, 2008/09 og 2019/20 endte med nederlag.

- at såvel AaB som FC København i dag sætter rekord ved at blive de første klubber til at spille i deres 13. pokalfinale. Vinder FC København pokalfinalen, vil de tangere AGF’s ni pokaltriumfer, hvorimod AaB i tilfælde af sejr vil tage sin fjerde pokaltitel som den sjette klub.

- at pokalfinalen efter tre års fravær vender tilbage til Parken efter at være blevet afviklet i Esbjerg, Aarhus og Brøndby. Traditionen tro afvikles finalen på kristi himmelfartsdag, hvor der dog har været en håndfuld afvigelser de senere år.

- at AaB og FC København har mødtes i seks pokalkampe tidligere, heraf i tre finaler. Statistikken er på FC Københavns side, men det er også FC København, der har revanche til gode, da AaB har vundet de to seneste pokalkampe mod FC København; pokalfinalen i 2014 og kvartfinalen i 2020.

- at Jakob Ahlmann og Rasmus Thelander er AaB’s eneste mulige gengangere fra pokalfinalen i 2014 mellem de to samme klubber, hvorimod Andreas Cornelius er eneste mulighed for FC København. Alle tre spillere scorede i pokalfinalen i 2014, Rasmus Thelander endda to gange, og han blev også kåret til pokalfinalens fighter.

- at AaB’s 12 mål i indeværende pokalturnering er blevet scoret af seks forskellige spillere. Topscoren er Allan Sousa med fem scoringer efterfulgt af Louka Prip (3) samt Marco Ramkilde, Nicklas Helenius, Younes Bakiz og Lucas Andersen med hver en enkelt scoring.

- at med spilledatoen 18. maj bliver en af de få ubenyttede datoer i maj måned anvendt til en pokalfinale for første gang. AaB har ikke spillet pokalkamp tidligere på denne dato og var senest i aktion den 18. maj i 2018, hvor det i 3F Superligaens 35. runde blev til en målløs kamp mod FC Nordsjælland.

- at pokalfinalen dømmes af Jakob Alexander Sundberg med Dennis Wollenberg og Victor Skytte på linjerne. Mikkel Redder styrer opgaverne som fjerdedommer, hvorimod skærmene betjenes af Jonas Hansen (VAR) og Jesper Dahl (AVAR).

- at for såvel Oscar Hiljemark som Jacob Neestrup er der tale om pokalfinaledebut, da begge cheftrænere har stået i spidsen for deres klub i kun ganske få kampe. Begge trænere har endda en fortid som spillere for deres respektive klub, hvor Oscar Hiljemark i sin debut for AaB besejrede FC København med 2-1 i Parken.

- at AaB på trods af deltagelse i 12 pokalfinaler kun har været klubben bag pokalfinalens fighter i fire tilfælde. Første gang var Leif Skov i 1966, derefter Søren Thorst i 1993 og Thomas Augustinussen i 2009, inden Rasmus Thelander blev kåret til pokalfinalens fighter i 2014, hvor modstanderen var FC København.

- at AaB’s Pedro Ferreira med spilletid i pokalfinalen kan blive den første portugisiske spiller i en dansk pokalfinale. Det kræver dog, at han kommer på banen før, at FC København eventuelt anvender Diogo Gonçalves, der ligeledes er af portugisisk oprindelse.

- at hvis pokalfinalen skal afgøres på straffesparkspletten efter 120 minutters spilletid, vil det være første gang, at to pokalfinaler i træk skal gå hele vejen. Straffesparkskonkurrence har kun været nødvendigt i fem pokalfinaler, men det har været nødvendigt i to ud af de fire seneste finaler.

- at AaB’s første pokalfinale var i 1966, hvor modstanderen var en af FC Københavns moderklubber, KB. Midtvejs i anden halvleg bragte AaB sig foran ved Jens Flou, inden Niels Møller udlignede ti minutter efter, hvorefter Heini Hald og Bjarne Lildballe i den forlængede spilletid sørgede for AaB’s første pokaltriumf.

(Statistisk kilde: danskfodbold.com og aabsport.dk).

Tags på denne nyhed

Hiljemark om pokalfinalen

18. maj 2023 kl. 09:00 af Rasmus Estrup

I dag kl. 17.00 spiller AaB sin 13. pokalfinale i historien, når FC København er modstander i Parken. 

Som forberedelse til dagens pokalfinale trænede AaB i går på banen i Parken, og umiddelbart efter træningen satte Oscar Hiljemark ord på finalen i det interview, du finder i videoen øverst. 

Har du endnu ikke billet til pokalfinalen, kan du stadig nå at købe dig plads til AaB's tribuneafsnit på www.billet.aabsport.dk. 

Husk at AaB allerede fra kl. 12.00 inviterer alle AaB-fans ind i en stor AaB-fanzone i Fælledparken bag D-tribunen. Læs mere om fanzone her. 

Du finder al praktisk info - inkl. kørselsvejledning til kampen - her. 

Tags på denne nyhed

AaB TV: AaB's tre tidligere pokaltriumfer

17. maj 2023 kl. 19:58 af Rasmus Estrup

Tre gange tidligere har AaB vundet pokalmesterskabet; i 1966, 1970 og 2014. I morgen har Hele Nordjyllands Hold chancen igen, når AaB møder FC København i Parken kl. 17.00. 

Inden kampen i morgen kan du nyde tre minutters gensyn med de tre tidligere pokalfinalesejre. 

Den første var i 1966, hvor AaB efter forlænget spilletid vandt 3-1 over KB efter AaB-scoringer af Jens Flou, Heini Hald og Bjarne Lildballe. 

Anden pokaltriumf kom i 1970, hvor AaB hentede en 2-1-sejr over Lyngby Boldklub. Begge AaB-mål blev scoret af Børge Bach. 

AaB's seneste pokalmesterskab blev vundet i 2014 med en 4-2-sejr over torsdagens modstander, FC København. Rasmus Thelander scorede AaB's to første mål, hvorefter Jakob Ahlmann og Søren Frederiksen efter pausen udbyggede AaB's føring. 

Tags på denne nyhed

AaB og Hiljemark forlænger til 2027

17. maj 2023 kl. 14:45 af Brian Andersen

Oscar Hiljemark overtog for to måneder siden cheftrænerposten, og i alt har den 30-årige svensker i to omgange stået i spidsen for AaB i indtil videre 13 betydende kampe.

Forinden har han siden sit karrierestop som spiller i sommeren 2021 varetaget rollen som assistenttræner i AaB. Oscar Hiljemark er godt i gang med sin påkrævede UEFA Pro-uddannelse, hvilket er den højeste trænerlicens i europæisk fodbold.

Oscar Hiljemark kom til AaB efter en sæson hos Dynamo Moskva, mens det tidligere i karrieren var blevet til flere end 200 førsteholdskampe for klubber som PSV Eindhoven, Genoa CFC, Palermo FC og Panathinaikos FC. 

Inden han blev solgt i 2013 blev det til 75 kampe og et svensk mesterskab hos IF Elfsborg. Også i tiden i Holland blev det til et nationalt mesterskab. 

Landsholdskarrieren inkluderer 28 A-landskamoe og deltagelse i både EM-slutrunden i 2016 og VM-slutrunden i 2018. Ligeledes var Oscar Hiljemark anfører, da Sverige i 2015 vandt guld ved EM-slutrunden for U/21-landshold.

For AaB blev det til 11 officielle kampe og en enkelt scoring, inden overgangen til trænerrollen.

Midlertidig sportslig ansvarlig i AaB, Jan Peters, udtaler:

- Vi har lært Oscar godt at kende i de seneste par måneder og er overbeviste om, at han er den rigtige træner for fremtidens AaB. Holdets præstation og alle spillere har udviklet sig markant i løbet af de seneste uger under ham og hans stab, og vi ser frem til sammen at fortsætte dette momentum i de næste måneder og år.

- Oscar og klubben deler en fælles vision for spille- og træningsmetodik, et yderst professionelt og konkurrencedygtigt mindset og en forståelse for udvikling af holdet og individuelle spilleres præstationer, som alt sammen vil være centrale grundpiller for AaB fremover, fortæller Jan Peters.

- Oscar er en proaktiv og ambitiøs træner og leder med en klar mening og samtidig meget åben for nye input. Han har stor fodboldforståelse og er klar og direkte, og hans professionelle mentalitet smitter af på både staben og spillerne, hvilket viser sig i udviklingen på banen, fremhæver Jan Peters.

- Således er det vores klare ambition sammen at etablere et konkurrencedygtigt og ambitiøst miljø i og omkring AaB og udvikle en succesfuld fremtid med Oscar som vores cheftræner for de kommende år, slutter Jan Peters.

For Oscar Hiljemark, der sammen med AaB er ubesejret i sine seneste syv betydende kampe, var det en nem belutning at forpligte sig yderligere til AaB:

- Min familie og jeg trives i Aalborg og i AaB, og jeg er utrolig glad for også i de kommende sæsoner at få muligheden for at repræsentere AaB, holdet og menneskene i klubben. Vi har en fremragende gruppe af folk i og omkring holdet, og jeg tror på, at vi kan bygge noget stort sammen.

- Lige fra begyndelsen har jeg oplevet en stærk opbakning fra ledelsen, trænerstaben, spillerne og alle i klubben. AaB er en klub, der er fuld af gode mennesker, og jeg er taknemmelig for opbakningen og glad for at få lov til at fortsætte som cheftræner, siger Oscar Hiljemark og tilføjer:

- Mine ambitioner for AaB er store, og lige nu er fokus rettet mod pokalfinalen og de tre vigtige kampe i Superligaen, og vi går all-in på at skabe en succesfuld afslutning på sæsonen.

AaB spiller i morgen klubbens 13. pokalfinale i historien, hvorefter der venter tre afsluttende opgør i 3F Superligaen mod FC Midtjylland, Lyngby Boldklub og Silkeborg I.F.

Tags på denne nyhed
'