AaB's historie - kort fortalt

2019

I Superligaen missede AaB en plads i Mesterskabsslutspillet på grund af en dårligere målscore, og efter en andenplads i nedrykningspuljen efter Randers FC og foran Vendsyssel F.F.og Hobro I.K. tabte AaB over to kampe Europa Playoff-kampene mod AGF. Dermed endte AaB på en niendeplads. 

I pokalturneringen slog AaB FC Helsingør i kvartfinalen, inden semifinalen blev sidste stop for AaB, der tabte på udebane til Brøndby I.F. 

I løbet af foråret sikrede AaB sig Lucas Andersen på en femårig aftale, og i sommerens transfervindue blev der blandt andet budt velkommen til Iver Fossum, Patrick Olsen og Rasmus Thelander. Derudover blev Mathias Ross, Mikkel Kaufmann, Anders Bærtelsen, Lukas Klitten, Oliver Klitten og Søren Tengstedt fra AaB Talent fast indlemmet i Superligatruppen i løbet af 2019. 

I Sydbank Pokalen spillede AaB sig efter sejre over Nørresundby FB, Vejgaard Boldspilklub og HB Køge videre til forårets kvartfinale på hjemmebane mod FC København. 

i 3F Superligaen overvintrede AaB på sjettepladsen inden de sidste seks runder af grundspillet. 

2018

Inden forårets første kamp blev Kasper Kusk hentet hjem fra FC København og Wessam Abou Ali rykkede fra AaB Talent op i Superligatruppen. 

I Alka Superligaen spillede AaB sig i Mesterskabsslutspillet via en femteplads i grundspillet, og AaB endte ligeledes Mesterskabsslutspillet på en femteplads. I DBU Pokalen tabte AaB i kvartfinalen til FC Fredericia. 

Sommerens transfervindue bød blandt andet på salg af Edison Flores til Monarcas Morelia og Jannik Pohl til FC Groningen. Fra FC Groningen kom Tom van Weert til, mens Lucas Andersen blev hentet hjem på et lejemål fra Grasshoppers. 

I slutningen af november blev den daværende assistenttræner Jacob Friis midlertidig cheftræner, og i december blev cheftrænerrollen permanent for Jacob Friis. 

Ved vinterpausen lå AaB på femtepladsen in Superligaen. I pokalturneringen var AaB efter sejre over FC Roskilde og AC Horsens videre til kvartfinalen, hvor FC Helsingør ventede. 

2017

I begyndelsen af 2017 blev Morten Wieghorst ansat som cheftræner for AaB's Alka Superligahold, og inden forårets første kamp blev Christian Bassogog solgt til kinesiske Henan Jianye FC for en rekordtransfer for AaB. 

AaB endte forårssæsonen lige uden for Top-6 og dermed uden for slutspillet. AaB kom efter Gruppespillet i to Europa Playoff-kampe, som desværre endte med nederlag til Randers FC og en endelig sæsonplacering som nummer ti. I DBU Pokalen blev kvartfinalen endestation efter et nederlag mod FC Midtjylland. 

I sommerens transfervindue blev 19-årige Joakim Mæhle, der som 12-årig kom til AaB fra partnerklubben Østervrå I.F., solgt til belgiske KRC Genk. Ind til truppen blev blandt andre indkøbt Jores Okore og Jacob Rinne. 

Ved vinterpausen i sæsonen 2017/18 lå AaB placeret på en syvendeplads i Alka Superligaen. Efter sejre i DBU Pokalen over Viborg F.F., Middelfart Boldklub og FC Helsingør var AaB videre til forårets kvartfinaler mod FC Fredericia. 

2016

Efter at have overvintret på andenpladsen sluttede AaB på en femteplads i Alka Superligaen i sæsonen 2015/2016. I DBU Pokalen måtte AaB i semifinalerne se sig slået med samlet  4-2 af AGF over to kampe. Lukas Spalvis blev topscorer i Alka Superligaen med i alt 18 mål. I sommerpausen blev Spalvis solgt til portugisiske Sporting Lissabon, mens Nicolaj Thomsen blev solgt til franske FC Nantes.

Optakten til den nye sæson bød på hele seks spillere af egen avl, der blev rykket op i Superliga-truppen i form af Magnus Christensen, Joakim Mæhle, Rasmus Thellufsen, Bardheq Bytyqi, Morten Rokkedal og Sebastian Grønning.

Ved vinterpausen 2016 var AaB placeret på en ottendeplads i Alka Superligaen, der i sæsonen 2016/2017 afvikles efter den nye turneringsstruktur. I DBU Pokalen var AaB fortsat med og står i foråret 2017 overfor Silkeborg I.F. i turneringens ottendedelsfinale.

2015

Årets første opgave var 1/16-finalerne mod Club Brügge i UEFA Europa League, der gav et samlet nederlag på 6-1 over to kampe.

Efterfølgende blev Esbjerg endestationen i DBU Pokalens kvartfinaler, hvor AaB på udebane tabte med 4-2.

I Alka Superligaen sluttede AaB sæsonen på en femteplads med 48 point. Sæsonafslutningen var samtidig cheftræner Kent Nielsens sidste kampe i spidsen for AaB, og Lars Søndergaard blev fra starten på sæsonen 2015/2016 ansat som ny cheftræner.

Ved vinterpausen var AaB placeret som nummer to med 34 point for 18 kampe, og med hele 39 mål var man klart mest scorende hold i første halvdel af sæsonen. 

2014

Måske det bedste år nogensinde i AaB's historie kulminerede i en forrygende uge i maj, hvor AaB søndag den 11. maj sikrede sig det fjerde danske mesterskab i historien efter 0-0 på udebane mod FC Vestsjælland.

Blot fire dage senere blev den historiske "The Double" en realitet, da 44 års pokaltørke blev brudt med en 4-2 sejr over FC København i DBU Pokalens finale i Parken. Her blev AaB godt hjulpet på vej af mange tusinde fans, der havde taget turen til København og var med til at gøre aftenen til en helt unik oplevelse.

Søndag den 18. maj blev kronen sat på værket, da man på hjemmebane på Nordjyske Arena sejrede 1-0 over AGF og efterfølgende blev hyldet på først et udsolgt Nordjyske Arena og efterfølgende på tur i åben bus gennem Aalborgs gader, hvor tusindsvis af menneske var mødt op for at hylde AaB-mandskabet.

Efteråret bød derfor på kvalifikation til UEFA Champions League, hvor AaB dog måtte se sig besejret med samlet 5-1 af cypriotiske APOEL Nicosia om en plads i gruppespillet. En tidligere samlet sejr over Dinamo Zagreb betød dog, at AaB var sikret en plads i gruppespillet i UEFA Europa League. 

Her blev modstanderne ukrainske Dynamo Kiev, rumænske Steaua Bucharest og portugisiske Rio Ave FC. Efter de seks puljekampe, der bød på tre flotte sejre på Nordjyske Arena, kunne AaB trods nederlag på sidste spilledag sikre sig en andenplads i puljespillet og avancere til 1/16-finalerne i turneringen.

I Superligaen var AaB ved vinterpausen placeret som nummer seks med 22 point for 17 kampe, ligesom man fortsat også var med i DBU Pokalen.

2013

Foråret 2013 resulterede i en femteplads med 47 point, hvilket på målscore betød at AaB akkurat kvalificerede sig til europæisk fodbold for første gang i fire år. Her blev det dog til exit i anden kvalifikationsrunde til georgiske FC Dila Gori, der vandt med samlet 3-0. I Superligaen præsterede AaB dog overbevisende og ved årsskiftet var AaB placeret på Superligaens andenplads med 32 point for 18 kampe.

2012

Foråret 2012 endte med en syvendeplads og i alt 44 point i Superligaen. Sæsonen 2012/2013 blev til gengæld indledt med adskillige flotte kampe, blandt andet en serie på fem sejre i Superligaen med en samlet målscore på hele 19-1. Ved udgangen af august måned tog AaB afsked med stortalentet Lucas Andersen, der fortsatte karrieren i hollandske Ajax Amsterdam. Ved årsskiftet var AaB placeret på Superligaens tredjeplads med 32 point for 19 kampe.

2011

År 2011 bød på et nervepirrende forår, hvor AaB først på allersidste spilledag sikrede overlevelsen i Superligaen. Forårets "Ta' med på opturen"-kampagne sikrede dog flot opbakning til cheftræner Kent Nielsens mandskab på både hjemme- og udebane i overlevelseskampen. Ved årsskiftet var AaB placeret på Superligaens syvendeplads.

2010

År 2010 var 125-års jubilæumsåret for AaB. Dette blev markeret med en række forskellige begivenheder, heriblandt A-landskamp på Energi Nord Arena mellem Danmark og Senegal. Sportsligt sluttede AaB sæsonen 2009/2010 på femtepladsen i Superligaen. Efteråret 2010 bød på en række skuffende resultater, hvorfor holdet ved vinterpausen for første gang nogensinde var placeret nederst i Superligaens tabel.

2009

Efter at have sikret tredjepladsen i gruppespillet i Champions League bød februar 2009 på nye udfordringer i UEFA Cup'en, hvor Magnus Pehrsson i sin første kamp som cheftræner for AaB stod overfor spanske Deportivo La Coruña. Spanierne blev sendt hjem med et 3-0 nederlag, og returopgøret i Spanien to uger senere gav endnu en sejr på 3-1.

I næste runde hed modstanderen Manchester City, der hjemme vandt 2-0 i første opgør. I returkampen på Energi Nord Arena var det så AaB der vandt 2-0. Det betød forlænget spilletid, hvor ingen af holdene fik scoret, og efterfølgende straffesparkskonkurrence som englænderne desværre kom bedst ud af.

I SAS Ligaen bød foråret på en samlet syvendeplads efter 33 runder. Til gengæld nåede AaB i Ekstra Bladet Cup frem til pokalfinalen i Parken, hvor FC København desværre gentog bedriften fra 2005 og sejrede med 1-0. Thomas Augustinussen blev udnævnt til årets pokalfighter.

Efteråret 2009 bød på europæisk exit til Slavija Sarajevo, mens Hobro IK overraskede i Ekstra Bladet Cup og sendte AaB ud i fjerde runde.

Ved vinterpausen var AaB at finde på SAS Ligaens syvendeplads.

2008

Et af de mest mindeværdige år i AaB's historie, der således bød på den tredje DM-triumf, samt deltagelse i UEFA Champions League for anden gang, den første danske klub der opnåede dette.

AaB overvintrede på SAS Ligaens førsteplads og efter et flot og spændende forår med en række medrivende opgør blev triumfen en realitet torsdag den 15. maj, da man hjemme besejrede Brøndby I.F. med 2-0 i tredjesidste spillerunde og dermed lagde forfølgerne definitivt bag sig.

Den efterfølgende bustur gennem Aalborgs gader, hvor tusindvis af fans og aalborgensere hyldede de nykårede mestre vil sent blive glemt. Selve DM-pokalen blev overrakt lørdag den 24. maj på Energi Nord Arena efter en 2-0 sejr over OB i sidste spillerunde, en kamp der samtidig blev cheftræner Erik Hamréns sidste i spidsen for AaB.

Efteråret blev indledt med Bruce Rioch i trænersædet og skotten førte AaB til en ny stor triumf, da man efter at have besejret bosniske FK Modrica og litauiske FBK Kaunas var klar til deltagelse i gruppespillet i UEFA Champions League.

Her hed modstanderne Manchester United FC, Celtic FC og Villarreal CF og AaB indledte på udebane mod de skotske mestre i Glasgow med at spille uafgjort 0-0, blandt andet via en straffesparksredning fra Karim Zaza. AaB blev dermed det første danske hold der nogensinde tog point på udebane i UEFA Champions League.

Efterfølgende tog man imod de regerende UEFA Champions League mestre fra Manchester United, en kamp som englænderne vandt 3-0. Tredje kamp gav 6-3 nederlag i Spanien til Villarreal, trods nordjysk føring og uafgjort 2-2 ved pausen. Ved returkampen 14 dage senere fik AaB dog endnu et point på kontoen med 2-2, takket være mål af Jeppe Curth samt et forrygende frisparksmål fra Anders Due.

Dermed var der lagt op til en lille finale da skotske Celtic gæstede Aalborg sidst i november. Vinderen af opgøret kunne sikre sig tredjepladsen i puljen og en plads i næste års UEFA Cup 1/16-finaler. Kampen faldt ud til AaB's fordel, da først Caca udlignede skotternes føring inden et selvmål i de sidste minutter gav sejr på 2-1.

Den flotte præstation i UEFA Champions League blev afrundet med 2-2 på Old Trafford mod Manchester United i december måned. Her blev AaB ikke bare det første danske hold der scorede på det legendariske stadion, men også det første danske hold der fik point med hjem, samtidig med at man som det første danske hold kvalificerede sig videre fra gruppespillet i UEFA Champions League.

I SAS Ligaen havde man dog ikke kunne følge de flotte europæiske takter op. Svingende resultater betød at AaB efter 10 runder lå under nedrykningsstregen, men under den midlertidige cheftræner Allan Kuhn fik de rød-hvide sat en flot slutspurt på efteråret ind, blandt andet med en 3-1 sejr over FC København, og man overvintrede på en sjetteplads i SAS Ligaen.

2007

AaB vinder klubbens tredje sæt bronzemedaljer efter et flot forår i SAS Ligaen, der også sender Rade Prica til tops på målscorerlisten med 19 fuldtræffere.

De gode takter fortsætter i efteråret, hvor man via Intertoto Cup kvalificerer sig til UEFA Cup'ens puljespil for første gang. Vejen går blandt andet over italienske Sampdoria, der bliver det første italienske hold, der må bøje sig for et dansk klubhold.

I puljespillet hedder modstanderne Tottenham, Getafe CF, Anderlecht og Hapoel Tel-Aviv, men efter de fire kampe, der kaster en sejr, en uafgjort og to et-måls nederlaf af sig, mangler man akkurat et point for at gå videre i turneringen.

Også i den hjemlige liga går det godt og AaB overvintrer på SAS Ligaens førsteplads, to point foran FC København.

2006

SAS Ligaen ender med en femteplads, mens AaB i den efterfølgende Viasat Cup spiller sig frem til finalen, der dog tabes til FC Nordsjælland.

2005  

AaB slutter på SAS Ligaens fjerdeplads efter et forår, hvor man for første gang deltager i den nordiske turnering Royal League. Her er modstanderne svenske IFK Göteborg og Djurgårdens IF, samt norske Lyn.

2004

Svenske Erik Hamrén bliver ny cheftræner i AaB og hans første forår i klubben byder blandt andet på en pokalfinale mod FC København, som desværre tabes 1-0.

I efteråret 2004 stod der UEFA Cup-fodbold på menuen. Her blev franske AJ Auxerre dog sidste station for et AaB-mandskab, der akkurat ikke nåede med i gruppespillet.

2003

Et forår der nok mest af alt vil blive husket for det nedrykningsdrama som AaB pludselig befandt sig i, sammen med blandt andet Viborg, AGF og Silkeborg.

En vigtig uafgjort 0-0 kamp i Silkeborg i 29. spillerunde, hvor AaB blev støttet af op mod 1.000 nordjyder, var første skridt mod en redning. 

Resultatet blev fulgt op af en lige så nervepirrende kamp ugen efter på Aalborg Stadion, 1-0 over Køge, der blandt andet huskes for Jimmy Nielsens fantomredning på et direkte frispark, samt Kasper Risgårds vigtige scoring.

Med 3-1 på Farum Park i tredjesidste runde var overlevelsen i SAS Ligaen en realitet og to sejre i de sidste to opgør sikrede AaB en 6. plads.

2002

Et avancement på en plads i slutstillingen i forhold til 2001 er ikke nok til at sikre AaB en plads i Europa.

2001

AaB slutter på femtepladsen i Superligaen

2000  

Pokalfinalen tabes igen. Denne gang med 1-0 til Viborg.

1999 

AaB vinder igen det danske mesterskab. Igen er det på Aalborg Stadion med 3-3 mod Lyngby. Festen fra 1995 bliver overgået da hele byen danser boogie-woogie i Kildeparken. 

Pokalfinalen tabes 2-1 til AB.

AaB taber de afgørende kvalifikationskampe til Champions League efter en meget dramatisk kamp i Ukraine mod Dynamo Kiev. Kiev blev reddet af linievogteren da han annullerede et tilsyneladende perfekt mål i 2. halvleg ved stillingen 2-1 til AaB.

1998 

AaB går på børsen.

1997 

Der indføres fuldtidsprofessionalisme

1995 

AaB bliver 18. juni dansk mester for første gang med en 4-0 sejr over AGF på et fuldstændig udsolgt Aalborg Stadion. Festlighederne i hele Aalborg er ubeskrivelige.

Erik Bo Andersen bliver topscorer i Superligaen med 24 mål.

AaB deltager efterfølgende som det første danske hold i Champions League, efter at Dynamo Kiev var blevet smidt ud for forsøg på at bestikke en dommer.

AaB kommer i pulje med franske FC Nantes, portugisiske FC Porto og græske Panaithinaikos. Højdepunktet i turneringen er 2-1 sejren på Aalborg Stadion over Panathinaikos, samt 2-2 hjemme mod FC Porto.

1993 

Nyt pokalfinalenederlag til OB. Denne gang med 0-2.

Ved at besejre de danske mestre FCK med 6-4 i Parken sikrer AaB sig for første gang adgang til UEFA-Cup'en, og går dagen efter i betalingsstandsning.

AaB er den første danske klub, der besejrer en spansk i en europæisk turnering. 1-0 over Deportivo La Coruna. Samlet taber man dog 5-1 til det stærke spanske hold.

AaB reddes d. 23. december i sidste øjeblik fra konkurs.

1991 

Superligaen indføres. AaB taber igen pokalfinalen. Denne gang til OB efter forlænget spilletid og straffespark.

1987 

AaB taber pokalfinalen til AGF med 3-0, men kvalificerer sig alligevel til Pokalvindernes Europa Cup.

Her møder man jugoslaviske Hajduk Split. Efter sejr på 1-0 på hjemmebane taber AaB 1-0 på udebane. Efter straffesparkskonkurrence går Hajduk Split videre i turneringen.

1986 

Med et mål syv minutter før tid på Høje Bøge Stadion i Svendborg sikrer Henrik Andersen AaB oprykning til 1. division

1985 

AaB fejrer 100 års jubilæum med en 4-1 sejr over den gamle arvefjende KB. Begge hold spillede i 2. division.

1984 - Skuden vender. Oprykningen til 2. division er en realitet.
1982 - AaB redder livet på næstsidste spilledag i 3. division.
1981 - Rutcheturen fortsætter. AaB rykker ned i 3. division.
1980 

AaB satser forkert og et talentfuldt nyt hold kunne ikke være med.
Nedrykning med 6 point efter 30 kampe.

1978 

AaB tegner de første kontrakter. Den allerførste laves med Lynge Jakobsen.

Holdet rykker op igen.

1977 - AaB rykker ned igen
1976 

AaB opnår sit tredjebedste resultat nogensinde med en 4. plads i 1. division. 

Mogens Jespersen bliver AaB's første ligatopscorer i den bedste række.

1972 

Holdet rykker op igen på målscore efter 3-2 sejr over OB på et stopfyldt Odense Atletikstadion

1971 - AaB rykker ned i 2. division
1970 

Børge Bach scorer begge mål da AaB vinder pokalfinalen over Lyngby med 2-1.
I Europa Cup'en møder AaB polske Gornik Zabrze og taber samlet med 8-1.
Udflytningen til anlægget på Hornevej finder sted. Dette indvies 25. juli 1970.

1969 

AaB vinder bronze efter at have været bejler til DM-titlen gennem hele turneringen

Kjeld Thorst runder som den første AaB'er spiller 25 landskampe.

De første grundsten til anlægget på Hornevej i Aalborg Øst lægges, da det gamle anlæg på Ny Kærvej ikke længere var tidssvarende.

1967 - AaB taber pokalfinalen til Randers Freja
1966 

AaB vinder den danske pokalfinale med 3-1 over KB i Københavns Idrætspark. 

AaB's ynglinge vinder klubbens første danske mesterskab med en sejr på 1-0 over favoritterne fra Frem. 

Den første Europa-Cup kamp spilles på Aalborg stadion mod Everton og ender 0-0.

Returkampen bliver vundet af englænderne med 2-1 på et mål scoret i overtiden med hånden.

Henning Munk Jensen debuterer på landsholdet.

1964 

AaB rykker op i 1. division igen med en sejr i sidste runde på udebane over Hvidovre. Kjeld Thorst deltager i finalerunden med kun 4 hold i Nations Cup i Spanien.

1963 

Klubben rykker ned i 2. division.
Kjeld Thorst bliver AaB's første landsholdsspiller i 23 år.

1962 - AaB rykker tilbage til 1. division efter 14 års fravær
1961 - Oprykningen til 1. division misses på målscore
1960 - Kjeld Thorst debuterer
1957 - AaB rykker op i 2. division
1955 - AaB rykker ud af 2. division
1947 - AaB rykker ud af 1. division
1946 - Jysk pokalmester
1942 - Jysk mester
1941 - Jysk mester
1939 - Jysk pokalmester
1936 

Bronzemedalje i landsturneringen. Svend Sanvig bliver AaB's første landsholdsanfører

1935 - 50 års jubilæum
1934

Baneanlægget på Ny Kastetvej indvies og Eksercerpladsen forlades. 
Klubben får sine første landsholdsspillere: Ernst Nielsen og Verner Hedegaard

1933 - Jysk mester for femte gang på seks år.
1932 - Jysk mester, bedste provinshold i landsturneringen
1930 

AaB bliver igen Jysk mester og vinder JBU's jubilæumspokal til ejendom.

1929 

AaB bliver igen Jysk mester og taber den første pokalkamp i seks år.  

Holdet kommer igen i finalen om Provinsmesterskabet men taber 8-6 til B1901 på Nykøbing Falster Stadion.

Den første landsdækkende turnering under DBU indføres. AaB spiller i den eneste division med 10 hold, som møder hinanden én gang.

Den jyske Mesterrække fortsætter.

1928

AaB vinder jysk pokalturnering for femte gang i træk og tager vandrepokalen til ejendom.

AaB vinder den jyske mesterrækkes nordkreds, og vinder det jyske mesterskab i to finaler mod Esbjerg. 

AaB vinder Provinsmesterskabet med sikker finalesejr på 8-2 over Skovshoved på Aalborg Stadion.

1927 - AaB bliver igen jysk pokalmester.
1926 - AaB vinder jysk pokalturnering for tredje gang i træk
1925 

AaB vinder igen pokalturneringen, og holdet rykker op i Mesterrækken.

1924

Jysk pokalturneringen indstiftes med AaB som vinder, på trods af at holdet stadig spiller i den næstbedste række. Guldalderholdet begynder at tage form.

1922 

JBU indfører turneringsspil. AaB placeres skuffende i A-rækken.

1911 - Jysk mesterskab
1909

Peder Olsen bliver den første AaB-spiller, der udtages til uofficielt jysk hold.

1907 -  Aalborg Boldspilklub bliver jysk mester
1906 

Aalborg Boldklub og Aalborg Fodboldklub fusionerer. Det nye navn bliver Aalborg Boldspilklub. 1903 Aalborg Boldklub bliver jysk mester

1899

Aalborg Kricketklub tager navneforandring til Aalborg Boldklub

1895 - Aalborg Kricketklub er medstifter af JBU
1894

Boldklubben Sport går ind og aktiviteterne videreføres af Aalborg Kricketklub

1885 - Aalborg Kricketklub stiftes

(Kilde: John Laden Jensen)