Pokalkamp flyttet til 8. december

18. november 2020 kl. 08:26 af Rasmus Estrup

Oprindeligt skulle kampen være spillet 17. december kl. 16.15, men opgøret er nu flyttet til 8. december kl. 17.00. Kampen, der spilles på Right to Dream Park i Farum, da B.93's sædvanlige hjemmebane Østerbro Stadion ikke må anvendes, kan ses på Viaplay. 

Mens AaB's vej til ottendedelsfinalen er gået forbi AB med en 2-1-sejr, har B.93 besejret Rønne I.K., Solrød FC og ASA, Aarhus med henholdsvis 3-0, 3-0 og 4-1. 

Ottendedelsfinalerne i Sydbank Pokalen er som følger:

AGF-AC Horsens
B.93-AaB
FC København-FC Midtjylland
Fremad Amager-Brøndby I.F.
Hvidovre I.F.-Vejle Boldklub
Jammerbugt FC/Holstebro Boldklub-Randers FC
Nykøbing FC-OB
SønderjyskE-Lyngby Boldklub

Tags på denne nyhed

Fuld spilletid til Lukas Klitten i U/21-remis

18. november 2020 kl. 07:57 af Rasmus Estrup
Danmarks U/21-landshold med Lukas Klitten på venstre back var inden sidste kamp i EM-kvalifikationen sikret en slutrundeplads, men med 1-1 i går mod Rumænien lykkedes det også danskerne at gå ubesejret igennem kvalifikationen. 
Lukas Klitten spillede fra start til slut og kunne efter 50 minutter juble sammen med holdkammeraterne over Nikolai Laursens straffesparksscoring til 1-0. 
Danmark blev otte minutter senere reduceret til 10 spillere, da Sebastian Hausner blev udvist, og Rumænien udlignede til slutresultatet 1-1 efter 72 minutter. Et resultat, der betyder, at Rumænien også får en plads ved U/21-EM-slutrunden. 
Lukas Klitten har efter gårsdagens kamp spillet seks U/21-landskampe og 35 ungdomslandskampe i alt. 
Tags på denne nyhed

100 års jubilæum for Aalborg Stadion: De første tribuner

17. november 2020 kl. 11:14 af Rasmus Estrup

Fra Aalborg Stadions indvielse 27. juni 1920 blev fodboldbanen mellem Kastetvej og Annebergvej brugt flittigt. Aalborg Stadion var således ikke kun AaB’s hjemmebane. Alle klubber i Aalborg kunne anvende banen, såfremt man betalte en del af tilskuerindtægterne til SIFA, Samlingen af Idræts Foreninger Aalborg, der varetog Aalborg Stadion.

- Flere og flere klubber spillede på Aalborg Stadion i takt med at flere og flere klubber blev skabt. Og for AaB’s vedkommende var det i hvert fald både førsteholdet og andetholdet, der spillede sine kampe på Aalborg Stadion, fortæller John Laden Jensen, der er AaB-historiker og ansat ved SIFA Idrætshistorisk samling.

- Så mens der i dag spilles kamp på banen cirka hver anden uge - og indimellem også er en midtugekamp - så kunne der dengang spilles måske fem kampe om lørdagen, og det samme igen om søndagen. Så græsset på banen så ikke for godt ud, og da der er meget vand i undergrunden herude, så var der ofte vandpytter i målene. Det var en anden fodboldverden, end det er i dag, fortsætter John Laden Jensen.

Rundt om banen var der i de første år ikke andet end rækværk rundt om banen, og underlaget på den anden side var ikke bedre end det på grønsværen.

- Tilskuerne gik i mudder til anklerne, så det var ikke alle, der syntes, at det var lige sjovt, siger John Laden Jensen.

Overdækket siddetribune i 1927

I 1927 valgte man så at etablere en trætribune på den vestlige langside. Det var en overdækket siddetribune, som blev taget i brug i september 1927, inden den endnu var helt færdigbygget. Den officielle indvielse var ifølge Aalborg Stiftstidende 17. oktober 1927. I avisen fra denne dato fremgår det, at tribunen var bygget til at indeholde 350 siddende tilskuere.

For annoncen til en kamp 23. oktober 1927 mellem AaB og Holstebro fremgår det, at det kostede 50 øre ekstra at få en plads på tribunen.

Tribunen var tegnet af arkitekt Ejnar Packness.

- Ejnar Packness var en kendt Aalborg-arkitekt, og han var dygtig. Så hvis han skulle bruge sin tegnestue til at lave tegninger, så måtte man betale. Uanset om hans projekt vandt eller ej. Men når det var AaB, så var det gratis. Så kom han med idéerne, og blev idéerne til realitet, fik han selvfølgelig sin betaling, forklarer John Laden Jensen.

Provinsens første overdækkede ståtribune

Fra 1928 til 1933 vandt AaB fem jyske mesterskaber og et provinsmesterskab, og 2. maj 1937 blev endnu en tribune indviet før en kamp mellem Aalborg Freja og Aalborg Chang, omend den nye tribune på daværende tidspunkt ikke stod helt færdig. 

Aalborg Stadions anden tribune var en overdækket ståtribune i træ på den østlige langside. Ifølge Aalborg Stiftstidende var der ved indvielsen fin plads til 2500 stående tilskuere, og tribunen var ikke alene provinsens første overdækkede ståtribune. Den betød også, at Aalborg Stadion “i virkeligheden rangerer blandt Danmarks fornemste Sportsanlæg,” skrev Aalborg Stiftstidende 3. maj 1937.

Af en artikel i Aalborg Stiftstidende fra 31. december 1937 fremgår det, at den nye tribune ville blive efterfulgt af yderligere forbedringer, “således at man ved slutningen af 1938 vil have provinsens mest praktiske og smukkeste stadionanlæg.” 

Arkitekten bag ståtribunen var også Ejnar Packness, og i løbet af 1938 stod ikke alene tribunen, men også blev hovedindgangens portal, som også var tegnet af Ejnar Packness færdig.

Og sådan stod det daværende Aalborg Stadion frem til i 1960. Tilskuerrekorden på det gamle stadion, kom eftersigende 19. september 1956, da det danske B-landshold spillede mod Finland foran 15.250 tilskuere. 

I morgen fortsætter fortællingen om Aalborg Stadions historie, når vi kigger på branden i 1960 og den efterfølgende genopbygning.

(Kilde: John Laden Jensen, SIFA, DBU, Facebooksiden Aalborg BK Retro, nordjyske.dk, og aabsport.dk)

 

 

Tags på denne nyhed

Pokalkampen mod B.93 spilles torsdag 17. december

16. november 2020 kl. 15:05 af Rasmus Estrup

Sydbank Pokalens ottendedelsfinale mellem B.93 og AaB spilles torsdag 17. december kl. 16.15 og vises på TV3+. 

B.93, der blandt andet er Jores Okores barndomsklub, indtager i øjeblikket førstepladsen i 2. Division Vest. Holdet har kvalificeret sig ottendedelsfinalen med 3-0-sejre over over Rønne I.K. og Solrød FC og senest en 4-1-sejr over ASA, Aarhus.

Ottendedelsfinalerne i Sydbank Pokalen er som følger:

AGF-AC Horsens
B.93-AaB
FC København-FC Midtjylland
Fremad Amager-Brøndby I.F.
Hvidovre I.F.-Vejle Boldklub
Jammerbugt FC/Holstebro Boldklub-Randers FC
Nykøbing FC-OB
SønderjyskE-Lyngby Boldklub

Tags på denne nyhed

100 års jubilæum for Aalborg Stadion: Indvielsen

16. november 2020 kl. 14:39 af Rasmus Estrup

Aalborg Portland Park og de ikoniske lysmaster tårner sig i dag op på Harald Jensens Vej 7-9 i Aalborg Vestby. Og netop på denne adresse har stadion ligget i nu 100 år.

Harald Jensen, der egentlig ville være kunstmaler, men overtog sin fars brænderi i Aalborg og blev brændevinsbrænder, udviklede fra 1860’erne sin egen populære akvavit.

I 1883 solgte Harald Jensen sin virksomhed til De Danske Spritfabrikker. For sin formue anlagde han sig blandt andet en stor villahave, som han kaldte Haraldslund.

- Dengang var denne placering et landsted. På den anden side af Haraldslund var bøhlandet. Så mange var uforstående over for, hvad Harald Jensen ville så langt væk fra byen, siger John Laden Jensen, der er AaB-historiker og medarbejder på SIFA Idrætshistorisk Samling.

Ved sin død i 1914 borttestamenterede Harald Jensen sin ejendom og jord - som vi kender fra Kastetvej til Annebergvej - til Aalborg Kommune.

Aalborg Stadions tilblivelse

Allerede på det tidspunkt var det i tankerne, at området kunne bruges som stadion. På daværende tidspunkt spillede AaB som flere andre af sportsholdene i byen på eksercerplads i midtbyen, men seks år senere blev det en realitet, at AaB fik hjemmebane på et nyetableret stadion i Aalborgs vestby. 

- Man manglede en sportsplads i byen, og da fodbold var den største idræt på det tidspunkt, besluttede man at bygge et fodboldstadion med en atletikbane, så stadion også kunne bruges til andre sportsgrene, fortæller John Laden Jensen, og nævner Eugen Schmidt som drivkraften bag stadionets tilblivelse.

- Eugen Schmidt var primus motor for etableringen af stadion. Udover at være OL-vinder i tovtrækning i 1900 var han drivkraften og formand for SIFA, Samvirkende Idræts Foreninger Aalborg, der blev stiftet i 1911. Og SIFA var dem der stod bag Aalborg Stadion.

Indvielsen

“Idrætsparken på Haraldslund”, som det hed dengang, blev i sommeren 1920 anvendt for første gang. I Aalborg Stiftstidende blev der 26. juni 1920 annonceret for et stort idrætsstævne og fodboldkampe på “Aalborgs nye Stadion ved Haraldslund”, og i oktober samme år blev stedbetegnelsen forkortet, så kampene blev spillet “på Stadion”. 

Indvielse af Aalborg Stadion fandt sted 27. juni 1920 med både fodboldkamp og atletikstævne.

- Det var en festdag, der startede med en march fra Nytorv og ud til det nye stadion. Masser af sportsfolk deltog i marchen, som var ført an af trommer, flag og bannere, fortæller John Laden Jensen.

Stadionets åbningskamp var den såkaldte slutkamp i Aalborg Pokalturnering mellem AaB og Aalborg Freja. Opgøret, der begyndte kl. 10 denne søndag formiddag, endte med en 6-1-sejr til Aalborg Freja, der også dengang havde til i Aalborgs Vestby.

- Primitivt, men fantastisk 

Dengang vendte banen modsat af i dag. Med målene placeret i nord og syd - og ikke vest og øst, som i dag.

Dengang var Aalborg Stadion uden deciderede tribuner, men med en forhøjning langs den ene sidelinje, som man kunne opholde sig på. Ligeledes var fodboldbanen omgivet af et rækværk, så der kunne stå tilskuere hele vejen rundt om banen.

- Det var meget primitivt, og det lignede de små kampbaner, som man stadig ser rundt omkring i små klubber i dag. Bortset fra at der ikke var noget klubhus dengang. Der var ingenting. Ingen toiletter. Ingen omklædningsrum. Man måtte klæde om i buskene bagved. Og så var der selvfølgelig ikke bad. Det havde man ikke dengang. Så det var ikke luksus.

- Men for sportsfolk var det en fantastisk udvikling, og AaB har siden 1920 spillet samtlige hjemmekampe i turneringssammenhæng på Aalborg Stadion, siger John Laden Jensen. 

I morgen fortsætter fortællingen om Aalborg Stadions 100 års historie, når vi kigger på etableringen af de første tribuner.

I forbindelse med 100 års jubilæet for Aalborg Stadion, der der lavet nyt merchandise der markerer jubilæet. Se mere og køb det her. 

(Kilder: John Laden Jensen, SIFA, Facebooksiden Aalborg BK - Retro, arkiv.dk, nordjyske.dk og aabsport.dk)

Tags på denne nyhed